Zalm roken

Tips om kip en zalm te roken in de rookoven: waar leg je de stukken vlees en vis en hoe regel je de temperatuur van de oven.

Rauwe kippenbillen moeten te lang in de rookoven om goed te kunnen garen, waardoor ze ook uitdrogen. Daarom vertrekt je met gekookte kippenbillen dat maar eventjes in de rook moet liggen om de rooksmaak te krijgen.

Om lekkere gerookte zalm te krijgen, vertrek je van een dik stuk verse zalm nog op het vel, zodat het vel de rest van de vis wat beschermt tegen de rook.

Te hete rook geeft niet alleen een bittere smaak, maar is tevens ook giftig: zet daarom de rookoven op 150 graden zodat er juist een beetje rook rondom het vlees en de vis zal bewegen. Houd daarom steeds de temperatuur van de rookoven in het oog en grijp in als de thermometer boven de 170 graden wijst.

Als de temperatuur te hoog wordt, open je het deksel boven het vuur. Als dat niet helpt, open je ook het deksel boven de kip en de zalm. Als dat niet helpt, duw je het vuur meer weg van de rookkamer.

Waar je het vlees of vis legt in de rookkamer, hangt af van de gaartijd. Tarbot bijvoorbeeld moet langer garen dan zalm: daarom leg je de zalm dichter bij het vuur dan de tarbot en laat je de tarbot langer in de rookoven.

De kippenbouten kook je eerst een half uurtje gaar in gezouten water met wat zeer grof versneden soepgroenten.

Winkellijstje

  • kippenbillen
  • stukken zalm op het vel van een 150 gram per stuk vis
  • peper en zout
  • kippekruiden voor de kip en viskruiden voor de zalm

Hoe kippenbouten en zalm roken

Dit stuk lekker gerookte zalm kan je makkelijk zelf roken in een rookoven

  1. Kruid de gekookte kippenbillen met peper, zout en kippekruiden.
  2. Kruid de zalm op de rode kant met zout en viskruiden.
  3. Laat de rookoven afkoelen tot 150 graden en leg de kippenbouten op het rooster. Leg ook de zalm op het rooster met de rode kant naar beneden: de velkant is dus bovenaan.
  4. De kippenbouten laat je een 10 tot 15 minuten roken, de verse zalm heeft 30 tot 40 minuten nodig naargelang de dikte van de vis.