Wok met kip

Belgische versie van wok met kip met tips hoe het recept op een meer oosterse wijze te wokken.

Chinezen eten niet echt veel vlees, dus de hoeveelheid kip die je voor je gerecht wil gebruiken, hangt af naar eigen smaak en voorkeur. Een Belgische schotel rekent gemiddeld 100 tot 150 gram vlees per persoon.

Wat groenten betreft staat het je vrij toe te voegen wat je verkiest, zolang alles maar beetgaar is. Ik voeg alvast graag ui toe. Voeg je een bladgroente toe, doe dat dan later in de bereiding, omdat de bladeren direct garen. Makkelijk is eerst uien te karameliseren in olie, sambal en bruine suiker, ze uit de wok te scheppen, dan pas het vlees te wokken en op smaak te brengen en uit de wok nemen, de rest van de groenten garen en kruiden alvorens alle ingrediënten met de noedels te mengen en op te dienen. De lenteuitjes kan je ofwel mee bakken, ofwel fijn versnipperen en net voor het serveren toevoegen.

In plaats van de smaakmakers na het wokken van de kip toe te voegen, kan je ook de kip een half uurtje marineren in wat sojasaus met bijvoorbeeld geplette look en een beetje citroen- of limoensap + bruine suiker.

Gebruik voor te wokken steeds pindanoten of arachide olie, omdat deze de hoge temperaturen van de wok goed verdraagt zonder te verbranden.

Voor de rijstnoedels volg je best de gebruiksaanwijzing op de verpakking: normaal week je platte rijstnoedels in heet water in plaats van ze te koken zoals Piet dat doet. Het vraagt trouwens serieus wat goede timing om de noedels klaar te hebben gekookt net op het moment dat je groeten en kip gewokt zijn.

Piet maakt in dit gerecht reklame voor zijn wok molentje kruidenmengeling: duidelijk voor de niet creatieve koks die steeds dezelfde "woksmaak" willen. Persoonlijk gebruik ik het molentje niet, maar voeg gewoon wat korianderpoeder toe (als ik het niet vergeet, want wokken doe je puur naar eigen smaak). Hetzelfde kan gezegd worden van de verhoudingen van azijn, vissaus (4 eetlepels is echt te veel naar mijn smaak), sojasaus en suiker: begin met een beetje en voeg meer toe naar smaak en believen.

Piet is wel degelijk een grote Belgische chef, maar kookt "Chinees op zijn Belgisch". Zijn gebakken rijst is alvast iets authentieker, alhoewel je geen enkele Chinees zal vinden die rijst gaat koken in een zakje plus rijst bakken doe je met koude rijstoverschotten uit de ijskast, niet met vers gekookte rijst.

een bord wok met kip, rijstnoedels, ui en lenteuitjes

Wok met kip recept

 • filet van kip
 • 200 gram kuey teow (platte noedels gemaakt op basis van rijst)
 • 2 eetlepels pindanotenolie

Groenten:

 • ½ rode paprika, in repen gesneden
 • 1 rood pepertje, in lange repen gesneden
 • een 12tal sluimererwten, in lange repen gesneden
 • een 4tal groene lenteuitjes, in lange stukken gesneden

Smaakmakers:

 • 4 eetlepels vissaus
 • 4 eetlepels sojasaus
 • 1 handvol pindanoten: gezouten en gemalen
 • 4 eetlepels witte wijnazijn
 • 1 eetlepel bruine suiker
 • een scheutje sesamolie
 • Piet’s wokmolentje (een gezouten kruidenmengeling van geroosterde knoflook en sesamzaad, zaadjes van koriander en venkel, zwarte peper, ui, zeezout, gember, kruidnagel, kaneel, en anijs.)
 • Piet’s curry strooiblikje (waar opnieuw zout in zit)

Garnering:

 • 4 eetlepels vers gehakte koriander

Hoe wokken met kip op de manier van Piet Huysentruyt

 1. Neem een grote kookpot, breng hierin flink wat water aan de kook en kook de noedels voor 2 minuten.
 2. Snijd het kippenvlees in repen (Piet snijd dikke repen, slagers doen dat ook, ikzelf verkies dunne reepjes en kruid met zout en peper.
 3. Verwarm de wok op een hoog vuur en warm er de olie in op.
 4. Bak de kippenstukjes bruin.
 5. Voeg dan de groenten toe en wok ze gaar.
 6. Giet er de vissaus, sojasaus, suiker, pindanootjes, azijn, sesamolie over en kruid met Piet’s kruiden.
 7. Piet giet de noedels na het koken direct af en slaagt erin ze direct bij de nu gare en op smaak gebrachte wokingrediënten te voegen.
 8. Serveer de wok met kip met de verse korianderblaadjes over strooit.