Vegetarische quiche

Ontzettend makkelijk en gezond: lekkere vegetarische quiche of hartige groententaart met flink wat eieren, champignons, kruidenkaas, paprika, courgette, spinazie en ajuin.

Gebruik nooit zanddeeg (kruimeldeeg, korreldeeg, brokkeldeeg) voor een quiche: kruimeldeeg bakt tot kruimels en al het vocht dat op dit deeg ligt zal door de kruimels sijpelen. Gebruik daarom bladerdeeg dat uit laagjes deeg met boter bestaat. Wel de bodem van het deeg met een vork wat inprikken zodat de bodem tijdens het bakken niet gaat rijzen en de groenten dus niet uit de vorm gaat duwen.

Gebruik een gewone taartvorm, zodat de groenten niet tot moes koken zoals dat zou gebeuren in een kleine, maar hoge vorm.

Vegetarische quiche recept ingrediënten

 • allerlei groenten (1 fijngesnipperd knoflookteentje, ½ rode, ½ gele en ½ groene paprika, ½ courgette, evenveel champignonnetjes snijden als je stukjes courgette hebt, 1 ajuin, een vuist gestoofde spinazie (al dan niet uit de diepvries))
 • 1 vel bladerdeeg

Voor het beslag:

 • 100 ml room
 • 100 ml volle melk of 100 ml kruidenkaas
 • 2 eieren van de biologische teelt
 • 1 eierdooier

Hoe vegetarische groentenquiche maken

Lekkere vegetarische groentenquiche met paprika's, ui, champignons, spinazie in een beslag van room, eieren en kruidenkaas

 1. Snijd de paprika’s en alle andere groenten in even kleine, fijne stukjes.
 2. Stoof de verse spinazie (zie bijvoorbeeld recept verse spinazie klaarmaken) of neem gestoofde spinazie – zonder room – uit de diepvries, knijp het vocht er goed uit en snijd indien gewenst ook fijn.
 3. Neem een anti-kleeflaagpan, verwarm er wat olijfolie in en (roer)bak er de groenten in. Kruid met peper en zout en roer goed om: het is de bedoeling dat de groenten worden aangeschroeid zodat het water zoveel mogelijk in de groenten blijft.
 4. Giet dan de groenten op goed wat keukenpapier, zodat het overtollige vocht er kan uitlekken.
 5. Leg een koud vel bladerdeeg met het boterpapier in een taartvorm. Druk de bodem en de zijkanten goed aan en klop met een vork gaatjes in de bodem. Snijd het deeg dat over de rand hangt met een mes weg.
 6. Bak het deeg voor in de oven voor 20 minuten op 180 graden: leg er wel wat gewicht op (bijvoorbeeld een andere taartvorm of droge bonen zoals in grootmoeders tijd).
 7. Meng ondertussen met een garde in een kom de room met de melk (of de kruidenkaas), de eieren en de eierdooier.
 8. Leg de groentenstukjes op de gebakken deegbodem en giet er het eierbeslag over.
 9. Zet de vegetarische quiche een half uurtje in de oven van 180 graden en ‘t is klaar.