Tiramisu met bosvruchten

Makkelijk tiramisu recept met bosvruchten zoals aardbeien, frambozen en bosbessen: een kinderrecept uit SOS Piet.

De eierdooiers gaan samen met de mascarpone het dessert vastzetten. Je moet de dus wel voor zorgen dat je de eierdooiers opklopt tot een vast, luchtig geheel en niet tot een vloeibaar papje: logischerwijze gaan de vloeibare dooiers niets vastzetten.

De opgeklopte eiwitten gaan een mousse toets geven aan het geheel. Klop eiwitten steeds op met suiker: eiwit zonder suiker klopt evenzeer mooi op, maar gaat verwateren als je het mengt in het mascarpone mengsel.

Voeg steeds het opgeklopte eiwit in zijn geheel bij het beslag: als je het in 2 keer bijvoegt, is het eerste deel eiwit al plat als je het tweede deel bijvoegt.

Als je zuur fruit toevoegt aan tiramisu gaat alles weer verwateren. Om dit te verhelpen voeg je aan de tiramisu wat gelatine toe om het afbraakproces van het zuur te compenseren met meer stijfheid.

Voor een lekkere fruitsmaak ga je wat fruitlikeur en fruitthee toevoegen bij de ingrediënten: fruitlikeur (in plaats van Amaretto) om de gelatine in op te lossen en fruitthee (in plaats van sterke koffie) om de koekjes in te dompelen.

Tiramisu recept

 • 4 biologisch geteelde eieren
 • 50 gram witte suiker voor bij de eierdooiers
 • 50 gram witte suiker voor bij de eiwitten
 • ½ kilogram mascarpone
 • 4 gram blaadjes gelatine
 • 50 ml aardbeienlikeur
 • 1 bord (200 ml) bosvruchtenthee van 5 zakjes thee
 • 1 pak boudoirkoekjes (lange vingers koekjes)
 • fruit: 1 doosje elk van aardbeien, frambozen en blauwe bosbessen
 • cacaopoeder

Hoe tiramisu met fruit maken

Tiramisu met bosvruchten

Piet werkt zijn tiramisu door er cacaopoeder bovenop te strooien. Sinds het een tiramisu met fruit is, gebruik ik geen cacaopoeder maar werk af met een laag fruit bovenop het dessert. Ik plet ook wat fruit met wat poedersuiker en meng met het hele fruit tussen de lagen mascarpone.

 1. Scheid de eierdooiers en de eiwitten in 2 verschillende kommen.
 2. Doe 50 gram witte suiker bij de eierdooiers en klop wit: tot een vaste, luchtige massa waar je geen suikerkristalletjes meer in hoort noch voelt.
 3. Giet het vocht van de mascarpone weg. Doe de mascarpone bij de eierdooiers en meng met een handgarde tot een mooie, vaste massa.
 4. Kuis de kloppers van de mixer en droog af (zorg dat er geen vettige eierdooiers meer aan de kloppers hangen!). Klop de eiwitten met de 50 gram witte suiker volledig stijf.
 5. Voeg al het eiwit bij het mascarponemengsel en meng met een handgarde zachtjes tot 1 geheel.
 6. Week 4 gram gelatineblaadjes in koud water.
 7. Zet sterke bosvruchtenthee in een bord met kokend water en laat trekken zoals op de verpakking vermeld.
 8. Verwarm wat aardbeienlikeur in een sauspannetje. Pers het water uit de slappe, geweekte gelatineblaadjes en los op in de warme aardbeienlikeur.
 9. Als de gelatine volledig is opgelost, roer je het met de handgarde doorheen de tiramisu.
 10. Dompel de boudoirkoekjes in en uit de vruchtenthee en leg op de bodem van een schotel naast elkaar met wat spatie ertussen.
 11. Leg er een laagje bosvruchten (frambozen, blauwe bessen en in stukjes gesneden aardbeien) over.
 12. Strijk er een laag tiramisu over en klop de schotel enkele keren op een houten werkvlak zodat het mascarponemengsel ietwat goed naar beneden zakt en zichzelf aandrukt.
 13. Herhaal: opnieuw een laag koekjes, een laagje fruit erboven en afwerken met het mascarponemengsel.
 14. Laat de tiramisu met bosvruchten 2 uur opstijven in de ijskast. Overstrooi net voor het serveren met cacaopoeder.