Stoofvlees recept

Piet maakt snel zeer lekker Vlaams stoofvlees met zoet bruin bier. Makkelijk recept met tips voor de keuze van zeer mals varkensstoofvlees.

Stoofvlees met frieten is volgens Piet het heerlijkst met varkensvlees, en dan wel het stuk vlees van de rug dat in de nek overgaat: waar nog flink wat vet in te vinden is. Ietwat anders gezegd: het beste stuk vlees ligt tegen het vet.

Het beste stoofvlees van varken wordt gesneden uit de kaken: uiterst taai als het gebakken wordt maar het zachtste vlees na het stoven.

In Frankrijk stoven ze het vlees in wijn. Piet gebruikt Grimbergen en Rodenbach. Als je andere bieren gebruikt zul je naar smaak wat suiker en of azijn moeten toevoegen om alles te balanceren. Let vooral op geen te bitter bier te gebruiken, anders gaat de bitterheid in je vlees trekken.

De 2 klonten boter zijn flink groot, want de boter gaat met de bloem een roux vormen.

Gebruik vooral geen snelkookpan ofte drukpot (er moet water kunnen verdampen zodat er meer smaak in de gebonden saus overblijft) en bak eerst het vlees aan, doe het in een andere pot en bak dan de ajuinen aan. Dit recept komt uit de 3de aflevering van de eerste SOS Piet reeks van 23 oktober 2004. 8 jaar later in De Perfecte Keuken doet Piet het nog eens over, maar zweert dan bij zijn brede, hoge Inox braadpan waarin eerst het vlees aan 1 kant wordt bruingebakken er dan al de ajuinen bijgedaan worden. Jeroen Meus gebruikt echter ook 2 potten om apart het vlees en de ajuinen te bakken in zijn stoofvlees met bier recept, dus besluiten we dat:

 • Piet in De Perfecte Keuken reclame maakt voor zijn Piet Huysentruyt braadpan
 • je zoals in de SOS Piet aflevering uitdrukkelijk wordt vermeld: het beste resultaat bekomt door het vlees en de ajuinen apart te bakken.

Ingrediënten voor Vlaams stoofvlees

 • 2 serieuze klonten hoeveboter
 • 1 kilogram varkensstoofvlees: gewoon vragen aan je slager en in stukken laten snijden
 • 2 witte ajuinen
 • 3 eetlepels tarwebloem
 • 1 flesje Rodenbach
 • 1 flesje Grimbergen
 • water
 • 1 snede wit brood rijkelijk besmeerd met je favoriete mosterd
 • een mooi, brede Inox stoofpan (geen tefal pan!) en een stoofpot met dikke bodem

Hoe Vlaams stoofvlees maken

Een pot Vlaams varkensstoofvlees met verse champignons

 1. Snijd het varkensstoofvlees in stukken als dat nog niet bij de slager gebeurd was en kruid de stukken met peper en zout.
 2. Smelt een klont hoeveboter in de pan tot ze begint te kleuren en leg daar de stukken vlees in. Laat even bakken totdat het vlees onderaan goed bruin gebakken is, alvorens het vlees om te draaien en de andere kant bruin te bakken.
 3. Verwarm ondertussen de stoofpot.
 4. Als de stoofpot warm is, doe je het bruin gebakken vlees in de stoofpot.
 5. Blus de pan met water, schraap alle aanbaksels los en giet deze jus bij het vlees.
 6. Strooi de 3 eetlepels tarwebloem gelijkmatig over het vlees en schud dan met de stoofpot zodat de bloem niet klontert en zich goed in de pot verdeelt.
 7. Droog de pan af, smelt er een nieuwe klont boter in en bak er de grof gesneden uien in. Roer zo nu en dan om zodat de stukken langs alle kanten kunnen gaar bakken.
 8. Giet de uien bij het vlees, blus de uienpan met water, schraap alle aanbaksels los en giet over het vlees.
 9. Zet het vuur goed hoog en breng aan de kook.
 10. Giet er de 2 flesjes bier over (en voeg extra water toe als het vlees nog niet onderstaat).
 11. Leg de snede wit brood met mosterd ingesmeerd bovenop het vlees en laat op een laag vuur zonder deksel minimum een 3 kwartier sudderen tot het vlees zo zacht is dat je het met je vingers kan uit elkaar drukken (of tot je vind dat het gaar genoeg is naar jouw smaak).
 12. Piet voegt bij dit stoofvlees recept nog 200 gram stukjes spek (klaargemaakt gekocht bij de slager) en 200 gram verse champignons.