Stokbrood recept

Dit stap voor stap recept met foto’s laat je zien hoe je het deeg plooit, oprolt, laat rijzen en bakt tot een luchtig, krokant Frans stokbrood.

Een stokbrood houdt zowat het midden tussen een gewoon brood en bladerdeeg. Het bevat geen boter zoals bladerdeeg, maar in vergelijking met gewoon brood wordt het meerdere keren opgevouwen en gerezen.

Stokbrood ingrediënten

 • 650 ml koud water
 • 1000 gram bloem
 • 20 gram levende bakkersgist
 • 10tal gram zout

Hoe stokbrood maken

 1. Stap voor stap recept om stokbrood te makenNeem een grote kom en klop de levende bakkersgist met de garde los in het water. Doe er de bloem bij en het zout en meng met de hand door elkaar tot een plakkerige massa.
 2. Haal het geheel uit de kom en kneed een 10tal minuten met de hand op een werkvlak tot het niet meer aan je handen plakt, rol op tot een bol en laat in een zuivere kom een 40tal minuten rijzen totdat het volume tweemaal zo groot is.
 3. Duw het deeg plat, verdeel in deegstukjes van elk een 150 tal gram en rol op tot kleine bollen die je een 15tal minuten laat rusten op het werkvlak.
 4. Duw de lucht uit elke deegbol zodat je een platte schijf krijgt. Plooi de schijf dicht en rol opnieuw tot een bol die je 10 minuten laat rusten.
 5. Herhaal: duw de lucht uit de bol tot je een schijf hebt en vouw de schijf weer dicht:
 6. duw de eerste vouw goed aan
 7. plooi de andere kant erover.
 8. Rol de schijf tot een worst en
 9. leg met de naad naar omlaag op een met boterpapier bedekte bakplaat. Laat 10 minuten rijzen.
 10. Verwarm de oven voor op 230 graden en zet er onderaan een bakplaat in die je vult met water (als de plaat in de oven staat, anders kon je wel eens morsen door de bakplaat van het aanrecht naar de oven te brengen).
  Neem een scherp mes, snijd fijne sneden in de rol en laat weer 10 minuten rusten.
 11. Strooi wat bloem bovenop de stokbroden en laat ze in het midden van de oven een 20 tal minuten bakken:
 12. krokant van buiten, zacht van binnen.