Spaanse tortilla

Makkelijk en lekker recept om zelf Spaanse tortilla te maken met ei, aardappel, ui en knoflook.

Deze "eierkoek" is een typisch gerecht uit Spanje dat zowel warm als koud als maaltijd of aperitiefhapje genuttigd wordt.

Wil je de tortilla aan beide kanten bruin bakken, draai hem dan pas om (met een bord op de pan) als de eieren stevig gaar gebakken zijn en niet meer nat zijn. Makkelijker is de tortilla te bakken zoals Piet aangeeft en daarna omgedraaid met de bruine korst naar boven te serveren.

Verwar dit Spaans recept niet met een Mexicaanse tortilla, wat een soort pannenkoek is op basis van de gele bloem van mais (die vooral in biologische winkels makkelijk te vinden is). De Mexicaanse tortilla’s kan je ook kant en klaar kopen in de supermarkt.

Tortilla recept

 • olijfolie om te bakken
 • een 4tal grote aardappelen
 • 1 kleine ajuin
 • 1 knoflookteentje
 • 5 tot 12 biologisch gewonnen eieren: hoe dikker je de stukjes aardappel snijd, en hoe groter de aardappels, hoe meer eieren je nodig hebt, gebruik zoveel eieren zodat er geen stukjes aardappel uit de koek steken
 • peper en zout

Hoe zelf tortilla maken

Spaanse tortilla maken met ei, aardappel, ui, knoflook, peper en zout

 1. Zoek een grote tefalpan, liefst met deksel of een gietijzeren pan die in de oven kan onder de gril.
 2. Schil de patatten, snijd ze in kleine stukjes van dezelfde grootte.
 3. Giet een flinke scheut olijfolie in de pan, warm de pan op en bak er de stukjes aardappel in aan voor ongeveer een 8tal minuten, draai ze zo nu en dan om zodat ze aan alle kanten kunnen bakken.
 4. Snijd ondertussen de ajuin en het knoflookteentje fijn en laat even meebakken nadat de aardappels al 8 minuten hadden gebakken.
 5. Klop ondertussen in een grote kom de eieren los en kruid met peper en zout.
 6. Giet de olie uit de pan (vang op) en voeg de stukjes aardappelmengsel bij de eieren en roer door elkaar.
 7. Giet de olijfolie terug in de pan, warm de pan en giet er het eiermengsel over.
 8. Zet de pan op een zeer laag vuurtje en laat een 15 tot 20 minuten verder bakken.
 9. Na een 15 tal minuten leg je een groot bord op de pan en draai de omelet om. Laat de omelet terug in de pan glijden en bak de onderkant kort bruin. Je kan de bovenste kant ook bruinen onder gril zonder je de tortilla moet omdraaien.