Sinaasappelmousse

Lekker lichte luchtige sinaasappelmousse maken met dit lekker stap voor stap recept met foto’s en tips uit SOS Piet.

In vers geperst sinaasappelsap (en nog andere fruitsappen zoals kiwi en ananas) zit een enzyme dat later de gelatine, het opgeklopte eiwit en de opgeklopte room gaat afbreken tot zoals Piet dat noemt "een slappe bazaar". Als je het sap eerst kookt, dood je het enzyme.

Voor meer sinaasappelsmaak laat je het verse sinaasappelsap inkoken en voeg je een dun gesneden schil van sinaasappel toe.

Om geen te vette mousse te maken gebruik je de eierdooiers niet, de room is al vet genoeg.

Voor een zeer luchtige mousse gebruik je veel eiwitten, in dit recept 3 op 200 ml siroop. Klop het eiwit echter stijf op het moment dat je het direct onder de andere ingrediënten kan mengen.

Tenslotte gaat de gelatine zorgen voor de binding. Laat gelatine eerst weken in koud water, als de blaadjes slap zijn knijp je het overtollig water uit de blaadjes en los ze dan op in een warm vocht.

Als het mengsel met opgeloste gelatine kouder aanvoelt dan je vinger en je ziet de gelatine wat opstijven, kan je de luchtig stijfgeklopte ingrediënten onder de gelatine vouwen zonder dat het geheel gaat schiften.

Als je room onder een mousse mengt, doe je dat op het laatst, want hoe langer je room klopt, mengt of roert, hoe meer het boter wordt in plaats van stijfgeklopte room.

Sinaasappelmousse recept ingrediënten

Voor de sinaasappelsiroop:

 • 300 ml vers geperst sinaasappelsap
 • 100 gram suiker
 • een beetje zeste van sinaasappel (hoeveelheid naar smaak, maar zorg ervoor niet het witte, bittere gedeelte van de schil mee te verwerken)

Voor het stijfgeklopt eiwit:

 • 3 eiwitten
 • 100 gram suiker

Voor de rest van de mousse:

 • 12 gram gelatineblaadjes
 • 500 ml room

Hoe sinaasappelmousse maken

 1. Stap voor stap sinaasappelmousse recept uit SOS PietPers 300 ml vers sinaasappelsap, doe in een sauspannetje en voeg 100 gram suiker toe.
 2. Voeg fijngesneden, dunne schil van een sinaasappel toe.
 3. Laat inkoken tot 200 ml sinaasappelsiroop.
 4. Week de gelatineblaadjes in water. Als de gelatineblaadjes slap zijn geworden, knijp je ze in je handen goed uit.
 5. Voeg ze bij de nog warme siroop: je zal de gelatine zien smelten en roer met een garde tot alle blaadjes verdwenen zijn.
 6. Zet het sauspannetje met sinaasappelsiroop en opgeloste gelatine in een koud water bad (in de gootsteen met koud water).
 7. Ondertussen voeg je de suiker bij de eiwitten en
 8. kan je het eiwit goed lang stevig opkloppen met de suiker (met een elektrische mixer met kloppers) plus ook de room ietwat stijfkloppen.
 9. Giet de gekoelde sinaasappelsiroop bij het stijfgeklopt eiwit,
 10. vouw met een spatel (beweeg van de bodem naar boven) door elkaar en roer nog even om met een garde.
 11. Voeg de halfstijfgeklopte room toe en
 12. roer met een garde van onder naar boven door elkaar.
 13. Roer niet te lang en zeker niet te heftig, zodat je geen boter krijgt.
 14. Schep de sinaasappelmousse in potjes en
 15. laat minstens een uur opstijven in de ijskast.

Comments

 1. Superlekker recept! Ga het volgende week gelijk uitproberen.
  Wel even een kleine opmerking: een enzym kun je niet doden, het leeft namelijk niet. Het is eigenlijk een soort klein schaartje wat je gelatine in stukjes knipt. Door het te verwarmen vervormt het “schaartje” waardoor het niet meer knipt (alsof je een plastic schaar te heet verwarmt).

  Groetjes, Ilja