Scampi’s in looksaus

Heerlijk met knapperig stokbrood en snel klaar: scampi’s in looksaus met boter, citroen, lookkruiden en vers gehakte peterselie.

Het belangrijkste ingredient in dit gerecht zijn en blijven de scampi’s, die niet overwelmd worden door extra veel sausingrediënten zoals in het scampi diabolique recept, ook uit SOS Piet. Gewoon de scampi’s bakken in gekruide boter en als dusdanig serveren met brood.

Gebruik een middelmatig vuur om de scampi’s te garen zodat de boter noch de look aanbrandt en licht van kleur blijven: te donker gebakken boter is ongezond en donker gebakken knoflook geeft een bittere smaak aan het gerecht.

Ikzelf kook het liefst met verse kruiden, en vervang daarom de lookkruiden met 2,5 cm verse, fijngesnipperde gemberwortel en een 2tal kleine rode chilipepertjes zonder de zaadjes. Ik garneer met wat zeezout en vers gemalen zwarte peper.

Ingrediënten voor scampi’s in looksaus

 • ½ kilogram (een 25 tal) uiterst verse scampi’s
 • 5 knoflookteentjes, fijngehakt
 • 150 gram echte hoeveboter
 • vers geperst citroensap (van 1 of 2 citroenen naar smaak)
 • vers gehakte peterselie
 • lookkruiden zonder zout (Piet’s lookkruiden bevatten alleen look, bieslook, ajuin, peper, blad en zaad van selder en paprikasnippers)
 • zout (als de boter ongezouten is)

Hoe scampi’s in looksaus maken

Scampi's in looksaus

 1. Kuis de scampi’s, verwijder het hoofd, laat eventueel de staart eraan maar verwijder het zwarte darmkanaal
 2. Smelt de boter in een pan op een niet te hoog vuur tot ze begint te schuimen.
 3. Voeg de scampi’s en de fijngehakte look toe en laat een 3 tot 4tal minuten bakken op een niet te hoog vuur (zorg ervoor dat de boter niet te bruin wordt!)
 4. Kruid met lookkruiden en indien gewenst met zout.
 5. Blus de scampi’s met vers geperst citroensap naar smaak, garneer met de vers gehakte peterselie en serveer met knapperig of getoast brood.