Roggevleugels

Snel en makkelijk rog recept om roggevleugels te bakken in boter en te serveren met kappertjes, peterselie, citroensap en lichtgekleurd, geel braadvocht.

Koop steeds uiterst verse rog: degene die naar vis en de zee ruikt en niet naar ammoniak. Consumeer de vis nog dezelfde dag; hoe sneller, hoe verser.

Door de roggevleugel loopt een stevige graat die niet in het midden zit: bak de vis eerst op de dikke kant die onder die graat zit en dan op de kant waar het dunne stuk vlees zit. Als je de dikke kant niet kan vinden, vraag je aan je vishandelaar om een stukje van de vleugel te snijden zodat je het been duidelijk kan zien.

Verwarm steeds eerst je pan als je vlees of vis bebloemd: voor de meest krokante korst doe je de bebloemde vis onmiddellijk in de hete vetstof in de pan. Als je lang wacht, gaat de bloem het vocht uit de vis of het vlees opslorpen, en vocht is nu eenmaal het tegengestelde van krokant.

Belangrijk is een Tefalpan te nemen waar de stukken vis net in passen.

Gebruik ook redelijk veel boter zodat de rog er goed kan in zwemmen, het is en blijft een vis 🙂 Laat de boter niet eerst bruinen want de vis moet een 10 tal minuten bakken en de boter moet na het bakken nog steeds fris lichtgekleurd zijn: verbrande boter maakt een afschuwelijk ongezonde en alles behalve lekkere saus. Leg de vis in de pan als de boter begint te schuimen maar de klont boter toch nog niet volledig gesmolten is.

Blijf tijdens het bakken bij de pan en als de boter te heet wordt (ietwat donkerder begint te kleuren) voeg je enkele koude klontjes boter toe om de pan onmiddellijk af te koelen en uiteraard zet je ook het vuur een beetje lager.

Roggevleugels recept

 • hoeveboter
 • 4 roggevleugeltjes
 • peper en zout
 • bloem
 • kappertjes (2 eetlepels naar believen)
 • ½ citroen
 • fijngehakte verse peterselieblaadjes

Hoe rogvleugel bakken

Gebakken roggevleugel met kappertjes

 1. Smelt de hoeveboter in een Tefalpan.
 2. Kruid ondertussen de roggevleugels langs beide kanten met peper en zout, strooi bloem in een bord en wentel er de stukken vis door. Klop het teveel aan bloem weer van de vis af.
 3. Als de boter begint te schuimen en de klont nog niet helemaal gesmolten is, leg je de stukken rog op de dikke kant in de pan en laat 8 minuten bakken (vraag uw vishandelaar om raad).
 4. Zorg ervoor dat de pan niet te heet staat en de boter niet gaat verbranden, dus zet het vuur op tijd een beetje lager. Zie je de boter ietwat bruiner kleuren, voeg dan onmiddellijk kleine klontjes boter toe en zet het vuur weer een beetje lager.
 5. Draai dan de vleugels om en laat een 2tal minuten bakken aan de dunne kant.
 6. Werk de roggevleugels af en blus de cuisson met de kappertjes, het sap van een halve citroen en indien bij de hand ook fijngehakte peterselie.