Rijstpap recept

Lekkere rijstpap maken die nooit aanbrandt volgens een recept uit SOS Piet: roer na het koken van de rijst room en chocolade naar smaak doorheen de rijstpap.

Rijstpap is een rijstpudding die je maakt met dessertrijst: deze heeft een dikkere korrel en is ietwat harder als gewone rijst, maar eens gaargekookt is deze rijst uiterst smeuïg zoals pudding.

Giet de rijst steeds af in een vergiet onder stromend water zodat het zetmeel dat rond de korrels hangt wegspoelt met het water en dus naar op de bodem van je stoofpot kan gaan zakken en aanbranden.

Volle melk heeft volgens Piet meer kans om aan te branden dan magere melk, maar in dit recept is Piet met volle melk toch tevreden.

Van zodra de rijst gaar gekookt is kan je room toevoegen en indien gewenst cacaopoeder of stukjes chocolade. Als de rijst warm is, zal hij de niet opgeklopte room proberen op te slorpen. Als de rijstpap koud is, kan je er stijfgeklopte room onder mengen: dit zijn 2 verschillende manieren om room toe te voegen aan rijstpap.

Rijstpap recept

  • 100 gram dessertrijst
  • 500 ml volle melk
  • 75 gram witte suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • chocoladerepen naar smaak (een 80tal gram, melkchocolade voor de kinderen, fondant voor de chocoladeliefhebbers)
  • 100 ml room

Hoe rijstpap maken

Rijstpap recept uit SOS Piet: roer na het koken van de rijst chocolade en room doorheen de rijstpap

  1. Breng de melk aan de kook in een kookpot, roer zo nu en dan om zodat de melk niet aanbrandt.
  2. Voeg de suiker en de vanillesuiker toe en roer tot de suiker is opgelost.
  3. Voeg dan de rijst toe, roer eventjes zachtjes om tot de melk weer kookt, zet dan het vuur lager en laat naargelang de rijst 20 tot 35 minuten garen tot de rijst klaar is.
  4. Voeg dan de room toe en smelt indien gewenst naar smaak stukken chocolade doorheen de rijstpap.