Preisoep Piet

Stap voor stap recept met foto’s om lekker makkelijk preisoep te maken volgens het basis soep recept van Piet Huysentruyt uit SOS Piet.

Als je een grote pot preisoep maakt en je wil een deel invriezen, voeg dan de melk of de room niet toe aan de ganse soeppot, maar lepel enkele lepels bij elk individueel bord. Zo bewaart de soep zonder room beter in de diepvries en kan je na het ontdooien nog altijd extra verse room, melk, kaas of andere smaakmakers toevoegen.

Piet pureert de soep met een staafmixer en snijd daarom een deel van de prei in ringen die hij apart in een pan aanstooft en bij het serveren door de soep roert. Teveel afwas vind ik, dus pureer ik de soep met een aardappelstamper, zodat er nog stukjes groente in de soep achterblijven. Stoof je de prei echter aan zoals Piet dat doet, dan smaken de preistukjes natuurlijk veel sterker naar prei dan in mijn versie waar de stukjes prei doorgekookt zijn.

Prei is een ietwat zoute groente, dus voeg niet teveel zout toe in het begin, je kan nadien altijd bijzouten.

Preisoep ingrediënten

 • 2 eetlepels hoeveboter
 • 3 dikke stengels prei
 • 2 grote aardappelen
 • 2 grote uien
 • 2 liter kokende groentebouillon (zelf getrokken zoals Jeroen Meus dat doet of instant gemaakt met 2 liter kokend water en 1 1 eetlepel PH groentebouillon)
 • peper, zout en room naar smaak en voorkeur

Preisoep recept

Stap voor stap preisoep recept volgens Piet Huysentruyt

 1. Snijd de gewassen prei 2 keer in de lengte door, en snijd dan fijn van boven naar beneden (dit zijn wel degelijk preistengels op de foto 🙂 ).
 2. Smelt de boter in een soeppot en begin hierin de prei aan te stoven: roer zo nu en dan om en zorg ervoor dat de prei niet bruin verkleurt (vuur indien nodig lager zetten). Houd wat preiringen apart en stoof in een andere
  pan in wat boter aan voor de garnering.
 3. Schil de aardappelen, snijd ze in stukjes, doe in de soeppot en laat mee aanstoven. Kruid met peper en zout.
 4. Voeg de groentebouillon totdat alle groenten goed onder staan en breng aan de kook. Laat een half uurtje pruttelen.
 5. Pureer de soep: Piet gebruikt een staafmixer, ik gebruik een aardappelstamper. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe.
 6. Als je prei apart hebt gestoofd, voeg je dit nu bij aan de soep. Serveer de preisoep in een bord met wat room of melk. De soep die je niet onmiddellijk opeet laat je snel in de gootsteen gevuld met water afkoelen en zet daarna direct in de ijskast of doe in de diepvries.