Pommes Duchesse

Een makkelijk, feestelijk aardappel recept: pommes duchesse of gekruide aardappelpuree met eieren in vormpjes gespoten of gerold en krokant gebakken in de oven.

Kies geen vastkokend aardappelras maar wel een ras dat bloemig wordt na het koken (Piet prefereert de alomtegenwoordige bintjes, maar voor meer loskokende aardappelrassen klik je best door op dit peterseliepuree recept van Jeroen Meus).

Snijd de stukken aardappel in gelijke grootte zodat alle stukken tegelijk gaar koken. Kleine stukken die overgaar zijn gaan extra water opzuigen, waardoor te puree te plat wordt.

Vermits de aardappelpuree met een spuitzak wordt gespoten, mogen er geen te grote aardappelstukjes in de puree zitten. Het ideale keukenapparaat om dit de bereiken is een goede, oude passe vite te gebruiken om de aardappels te pureren.

Waarom voegt Piet geen boter toe? Omdat de boter rondom het zetmeel gaat kleven waardoor het zetmeel zijn plakkende binding verliest. Hoe meer boter je toevoegt, hoe platter je aardappelpuree gaat inzakken.

Eierdooiers zijn ook vettig, maar hebben wel een plakkende werking en geven het mooie kleurtje aan de puree en aan de aardappels tijdens het bakken.

Pommes duchesse recept

 • 1 kg aardappels
 • een snuifje zout
 • koud water
 • een passe vite
 • kruiden: peper, zout en muskaatnoot
 • 4 eierdooiers van de biologische teelt van losloop kippen
 • indien de puree niet spuitbaar is: een klein beetje melk
 • een ovenplaat met boterpapier

Hoe pommes duchesse of hertoginneaardappelen klaarmaken

Lekkere pommes duchesse of aardappelpuree door de passe vite, gekuid en gemend met eierdooiers en 10 minuten gebakken in de oven op 200C

 1. Schil en was de aardappelen, snijd in ongeveer even grootte stukken. Doe ze in een kookpot en zet ze volledig onder koud water. Voeg een snuifje zout toe, zet het deksel op de pot, breng het water aan de kook, zet het vuur wat lager en kook ze zo verder gaar (een 15 tal minuten, voel met eenvork).
 2. Giet de aardappelen af, zet terug op een vuurtje en schud een beetje op zodat het overtollige vocht uit de pot verdwijnt.
 3. Maal de aardappels fijn met een passe vite.
 4. Kruid met peper, zout en muskaatnoot.
 5. Voeg de 4 eierdooiers toe en roer met een garde tot een mooie, samenhangende puree. (Heb je een aardappelras gekozen waardoor de puree niet vloeibaar genoeg is om te spuiten, dan voeg je nu wat melk toe).
 6. Doe de aardappelpuree in een spuitzak en spuit torentjes op een stuk boterpapier dat je op de bakplaat hebt gelegd.
 7. Van zodra je de pommes duchesses wil serveren, steek je ze eerst een 10tal minuten in een voorverwarmde oven van 200 C.