Pladijs bakken

Makkelijk recept om de perfecte pladijs te bakken in 3 minuten, met flink wat tips hoe je de vis niet laat aanbakken.

Snijd de kleine graten van de vinnen aan de zijkanten van de vis weg. De vinnen bevatten wel degelijk wat eetbaar vlees, maar gaan al snel aan de pan plakken en verbranden tijdens het bakken.

Zorg er dus voor dat je de dikke filets overhoudt en maak van de rest een lekkere visbouillon. Ga ook even met een mes over het vel zodat je er zeker van bent dat alle schubben verwijderd zijn.

Piet beveelt een Tefalpan aan om vis te bakken, zodat de vis niet aan de pan gaat kleven en je hem kan omdraaien zonder dat hij breekt.

Hoe meer vet je in de pan doet, hoe meer kans het vet heeft om aan de rand van de pan te verbranden. Leg daarom je pan volledig vol met vis en gebruik niet teveel boter.

Laat de boter ook traag smelten. Op een te heet vuur zie je dat 1 deel van de boter al bruint terwijl het andere deel boter nog niet gesmolten is. Het vuur dus niet te hoog zetten en met de pan draaien zodat de klont boter over de ganse bodem van de pan kan glijden en smelten.

Bij pladijs, tarbot, griet of tom is de zwarte kant van de vis de dikste, en begin je die kant dus eerst te bakken.

Pladijs is zeer snel gaar: dus 2 minuten bakken op de zwarte kant en 1 minuut op de witte kant. Jeroen Meus laat zijn pladijs in Dagelijkse Kost 3 tot 4 minuten bakken aan beide kanten. Sofie Dumont in De keuken van Sofie raad 4 tot 5 minuten baktijd aan elke kant aan.

Pladijs recept

 • 1 ganse pladijs: gekuist (genoeg voor 2 personen)
 • bloem
 • hoeveboter
 • peper en zout
 • citroensap naar smaak (bijvoorbeeld van een halve citroen)
 • een Tefalpan

Hoe gebakken pladijs klaarmaken

Makkelijk recept om pladijs te bakken: 2 minuten op de zwarte kant en 1 minuut op de witte kant met boter in een Tefalpan

 1. Zorg ervoor dat de pladijs van binnen en van buiten goed gekuist is. Dep droog en kruid beide kanten met peper en zout.
 2. Bebloem de vis langs beide kanten en klop de overtollige bloem er weer af.
 3. Smelt de boter gelijkmatig op een niet te hoog vuur in een Tefalpan (anti-aanbaklaag pan).
 4. Leg de pladijs met de zwarte kant in de schuimende boter en luister: als de pan begint te sissen, is de temperatuur goed. Blijf bij de pan en zorg ervoor dat de boter niet aanbrand: voeg desnoods wat meer boter toe om de pan wat af te koelen en draai de temperatuur indien nodig wat lager.
 5. Als de zwarte kant 2 minuten gebakken heeft, steek je er een palet in de lengte onder, houd een pannenlikker op de witte kant en draai zo de vis om zodat hij niet breekt.
 6. Laat de dunnere, witte kant 1 minuut bakken. Voel met je vinger op het vel: als het mals aanvoelt, is het goed gegaard.
 7. Blus de pan met vers geperst citroensap, schep de pladijs met een pannenlikker of palet op een bord en giet er het niet aangebrande braadvocht over.