Oliebollen Maken

Hoe oliebollen zelf maken en serveren met poedersuiker

Beter dan op de kermis en van start tot smullen maar 1 uur nodig om heerlijke smoutebollen of oliebollen te maken.

Alhoewel het in de patisserie altijd belangrijk is om alles exact af te wegen, moet gezegd worden dat elk merk van bloem anders is en met eenzelfde hoeveelheid vocht zal de ene bloem een dikker beslag maken dan de andere bloem.

Voor frituurdeeg van oliebollen is het van belang dat het beslag vloeibaar is, maar toch niet gaat uitlopen in het frituurdeeg: anders heb je platte schijven die in mekaar gaan lopen en aan elkaar gaan plakken. Besluit: het deeg is in de ideale verhoudingen bloem-vocht als het niet echt loopt maar toch aan je handen blijft kleven.

Oliebollen recept

 • ½ kg bloem
 • 200 ml melk + 200 ml water
 • 40 gram levende gist
 • 1 eetlepel suiker
 • 4 eieren
 • een snuifje zout
 • flink wat bloemsuiker voor tijdens het serveren

Hoe zelf oliebollen maken en bakken

 1. Zet de melk met het water en de suiker in een potje op een laag vuurtje en laat lauw worden.
 2. Breek de levende gist in stukjes en voeg bij de lauwe melk en water. Klop met een garde los en meng.
 3. Maak het frituurdeeg: zeef de bloem in een kom, maak een diepe kuil in het midden en doe er de eieren in. Strooi het zout zo ver mogelijk weg van het kuiltje.
 4. Giet de lauwe gistoplossing in het kuiltje en meng goed door elkaar tot een homogeen beslag dat nog wel aan je vingers plakt maar niet van je vingers afvloeit:
  Vloeibaar oliebollenbeslag maken dat aan je vingers blijft kleven 
 5. Leg een handdoek op de kom en laat 2 tot 3 kwartier rijzen op een warme plaats. Als je een oven hebt zoals Piet Huysentruyt, zet dan in de oven op 50 graden en laat 20 tot 30 minuten rijzen (volgens mij gaat gist echter in een oven boven de 45 graden afsterven, dus de %) graden zijn op eigen risico).
 6. Lepel met een eetlepel beslag uit de kom en laat met behulp van een tweede eetlepel in het hete frituurvet vallen. In SOS Piet staat het frituurvet op 170 graden, in De Perfecte Keuken volgens verder hetzelfde recept staat het frituurvet op 180 graden.
 7. Zorg ervoor dat de oliebollen niet tegen elkaar gaan plakken, dus doe ook niet teveel bollen in het vet.
 8. Haal de oliebollen uit het frituurvet als ze goudbruin gebakken zijn en laat uitlekken alvorens met bloemsuiker te serveren.