Muffins maken

Basis recept om smeuïge muffins te maken met extra tips om ze best te laten lukken: geen mixer nodig en toch zeer snel klaar.

Het is de bedoeling om een vast deeg te maken en geen vloeibaar deeg, vandaar dat je niet met gesmolten boter of olie werkt, maar wel met boter op kamertemperatuur.

Gebruik geen poedersuiker (bloemsuiker): alhoewel je een ietwat droog deeg krijgt, zal tijdens het bakken de bloemsuiker veel sneller vloeibaar worden in vergelijking met gewone kristalsuiker.

De eieren worden niet opgeklopt, anders krijg je een soort biscuit of gewoon een cake met minder boter.

Vermist Piet vanille muffins gaat bakken, voegt hij aan het recept extra zaadjes van een vanillestokje en een pakje vanillesuiker toe. Muffins zijn ook heerlijk met de nu in seizoen zijnde blauwe bosbessen of met extra chocolade toegevoegd aan het beslag.

Vanille muffins recept

 • 100 gram hoeveboter op kamertemperatuur
 • 100 gram kristalsuiker
 • 200 gram zelfrijzende bloem
 • 30 gram crème fraîche
 • 1 pakje vanillesuiker
 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • 2 eieren van de biologische teelt

Hoe muffins maken

Lekkere muffins maken zonder mixer met boter, eieren, suiker, bloem, vanille en wat crème fraîche

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Neem een kom en breek hierin de zachte boter in kleine stukjes.
 3. Voeg er de suiker en de zelfrijzende bloem aan toe en meng of kneed met de hand totdat je 1 "zanderige bedoening" krijgt.
 4. Voeg daar de vanillesuiker, vanillezaadjes en eieren aan toe. Roer met een garde enkele malen om tot een dik deeg en klaar is het beslag!
 5. Schep het beslag in papieren cakejes vormen en laat de muffins een 15 tal minuten bakken in de oven op 200 graden: als je op de muffins drukt met je vingers en ze veren terug, dan zijn ze perfect gebakken.