Meringue recept

Volg dit makkelijk meringue recept om krokante chocolade meringues te maken van buiten en smeuïg van binnen: belangrijk is het eiwit af te wegen.

Dat in patisserie alles perfect moet afgewogen worden, horen we telkenmale in de afleveringen van SOS Piet. Voor meringue, dat alleen uit eiwit en suiker bestaat is het cruciaal om het eiwit af te wegen en niet zomaar te zeggen 3 eiwitten: kleine eieren wegen maar de helft van supergrote eieren, vandaar dat de weegschaal erbij dient genomen te worden.

Als vuistregel wegen gewone eieren uit de winkel 50 gram: met 30 gram eiwit en 20 gram dooier. Voor 100 gram eiwit heb je meestal 3 tot 4 eieren nodig.

Het gezeefd cacaopoeder wordt niet afgewogen en voeg je naar maak toe in het reeds stijfgeklopte eiwit (ikzelf gebruik 20 gram cacaopoeder, duidelijk meer dan in Piet’s recept). Ik hoor u zeggen: jamaar, jamaar, ik dacht dat alles juist afgewogen moest zijn? "Alles" is de vuistregel, in dit recept moet de basis: ei-suiker juist afgewogen zijn , daarna is er ruimte voor persoonlijke creativiteit (moest bij koken alles perfect worden afgewogen en gemengd, dan zou de naam "apotheek" beter van toepassing zijn.). Trouwens in een ander SOS Piet meringue recept gebruikt Piet extra veel poedersuiker na het stijfkloppen van de eiwitten met evenveel kristalsuiker.

Als je het boterpapier wil "vastkleven" op de bakplaat, dan beboter je eerst de bakplaat, zodat het papier niet gaat wapperen in de hete lucht oven. De bakplaat inboteren moet niet, mag wel.

Meringue ingrediënten

  • 100 gram eiwitten van biologische eieren
  • 100 gram witte suiker
  • 1 theelepel gezeefd puur cacaopoeder

Garnering naar wens (mag wel, moet niet):

  • geraspte chocolade of hagelslag
  • cacaopoeder gemengd met kaneelpoeder (1 theelepel cacaopoeder met 1/8 theelepel kaneelpoeder)

Hoe meringues maken

Chocolade meringue recept met 100 gram eiwit, 100 gram suiker en 20 gram cacaopoeder

  1. Oven voorverwarmen op 100 graden.
  2. Neem een kom, weeg er 100 gram eiwit in af en voeg 100 gram kristalsuiker toe. Klop met een elektrische mixer op volle kracht in alle richtingen tot het eiwit zo stijf is dat je de kom boven je hoofd kan omdraaien en het eiwit in de kom blijft (zoniet moet je verder kloppen… of de keuken en jezelf opkuisen…).
  3. Blijf kloppen en voeg het gezeefde cacaopoeder toe.
  4. Spuit de meringues op een met boterpapier bedekte bakplaat of schep met 2 eetlepels artistieke hoopjes deeg op het boterpapier. Wel goed wat plaats laten tussen de hoopjes (2 cm). Strooi eventueel wat geraspte chocolade of cacaopoeder met kaneelpoeder gemengd over de deeghoopjes.
  5. Droog de meringues voor 1 uur in de oven met de deur op een kier. De baktijd hangt af van de gewenste smeuïgheid: na bijvoorbeeld 2 uur zullen de koekjes van binnen gans droog gebakken zijn.