Stevia madeleines

Voor de diabeten bakt Piet caloriearme, suikervrije madeleines met stevia en extra smaakstoffen om evenzeer lekkere maar diabetes vriendelijke madeleines te maken.

Let steeds op:

 • suikervrij wil gewoon zeggen ‘zonder toegevoegde geraffineerde’ suikers. Piet gebruikt bijvoorbeeld "honing". Weet dat aan sommige honing in de handel gewoon suikerwater wordt toegevoegd. Echte honing bestaat nog steeds voor 80% aan suikers: dit zijn enkelvoudige koolhydraten en worden dus nog steeds snel door je lichaam opgenomen. Met "echte honing" bedoelen we honing van de biologische teelt die overwinteren met hun eigen honing zonder extra voederen met suikerwater.
 • koop alleen stevia die de bloedspiegel niet beïnvloedt. Zoals je kan lezen op de website van stevia zoetstof: sommige makkelijk te doseren stevia producten (1 gram van hun producten = 1 gram suiker) bevatten maltodextrine en hebben hetzelfde effect op je bloedspiegel als gewone geraffineerde suiker.

Weet dat dit nog steeds niet "het ideale diabetes koekje" is: Piet is volop aan het experimenteren om diabeet-vriendelijke recepten te creëren die bovendien heerlijk smaken.

Zoetsof en suiker

Lees op de verpakking van de stevia producten steeds hoeveel suiker je gekozen stevia product zal vervangen. Het madeleines recept vraagt voor 100 gram suiker, dus vervang met de juiste hoeveelheid van de natuurlijke zoetstof.

Als je recept voor 100 gram suiker vraagt, en je voegt 10 gram stevia toe, heb je ‘ergens 90 gram tekort’. Warme suiker in de oven wordt vloeibaar en als dusdanig gaat het uw gebak binden en ietwat meer smaken geven. Dit tekort van binding en smaak past Piet aan met bruine rijstsiroop (smeuïg), honing (smaak), melk, amandelpoeder, vanille of amandelextract en echte vanillezaadjes.

1 bokaal biologische, bruine rijstsiroop met lage glycemische index maar ook minder zoet dan suikerBruine rijstsiroop

Let bij de aankoop van rijstsiroop steeds op de glycemische waarde (als die dan al vermeld wordt). De meeste rijstsiropen hebben net als witte kristalsuiker een hoge glycemische index. Bruine rijstsiroop heeft echter een duidelijk lage glycemische index.

Bruine rijstsiroop is echter niet zo zoet als kristalsuiker. Om gebak met rijstsiroop even zoet te maken als met suiker, moet zoveel siroop worden toegevoegd dat de glycemische index van het gebak weer sterk de hoogte in jaagt dat je al even goed met gewone suiker had kunnen bakken.

Piet’s alternatief is echter veel beter: gebruik rijstsiroop voor de neutrale smaak plus smeuïgheid, en voor het merendeel van de zoete smaak gebruikt Piet stevia.

Bakken voor diabeten

Volgens Piet vermindert de zoete smaak van stevia bij hoge temperaturen (al is Piet het er met iedereen over eens dat stevia wel degelijk de hitte van de oven verdraagt), en bakt hij daarom de madeleines niet volle bak op 200 maar wel op 180 graden.

Als diabeet gebruikt Piet geen dierlijke vetten dus vervangt hij de boter met minarine of plantaardige margarine.

Als je antikleeflaagvormen gebruikt heb je de keuze om deze al dan niet in te vetten en te bebloemen: het gebak is niet grauw maar glanzend als het wordt gebakken in vormen zonder de vormen in te vetten en te bebloemen. bovendien gebruik je geen ongekende hoeveelheid extra vet noch bloem.

Suikervrije madeleines ingrediënten

 • 100 gram bloem
 • 2 gram zuiver natriumbicarbonaat
 • 2 eieren van de biologische teelt
 • 10 gram stevia (jammer genoeg vermeldt Piet geen merk, dus gebruik uw eigen stevia product zonder maltodextrione, tenzij je als niet diabetes patient gewoon een suikervrij cakeje wil bakken)
 • 50 ml rijstsiroop
 • 10 gram honing
 • 50 ml volle melk
 • 50 gram amandelpoeder
 • een 10 tal druppeltjes (bijna een ganse ampule) vanilleextract
 • zaadjes van 1 vanillestokje
 • 100 gram minarine op kamertemperatuur

Madeleines recept

Caloriearme en suikervrije madeleines, gebakken met stevia uit SOS Piet

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Doe de natriumbicarbonaat bij de bloem, roer even om en doe door een zeef in een kom zodat je zeker niet met klonters begint.
 3. Voeg er de eieren, stevia, rijstsiroop, honing, volle melk, amandelpoeder, vanille extract en vanillezaadjes.
 4. Klop het deeg met een handgarde of met een mixer met kloppers tot een smeuïg beslag zonder klonters.
 5. Voeg tenslotte de minarine te en klop onder het beslag.
 6. Schep het beslag met een eetlepel in de madeleinevormen (of gebruik papieren cupcake vormpjes) en laat 10 tot 15 minuten bakken in een oven van 180 graden.