Kletskoppen

Het enige, echte kletskoppen recept met amandelschilfers, donkerbruine suiker, bloem, hoeveboter en water: laat rusten in de ijskast alvorens te bakken.

Gebruik amandelschilfers en geen amandelpoeder. Het poeder gaat meer zetmeel in het koekjes brengen, waardoor je eerder kattetongen gaat bakken: evenzeer lekker maar wel anders.

Leg de koekjes flink ver van elkaar op de bakplaat: doordat de suiker tijdens het bakken gaat smelten gaan de koekjes flink ver uitlopen.

Kletskoppen recept

 • ¼ kilogram donkerbruine suiker
 • 75 gram hoeveboter op kamertemperatuur
 • 60 gram amandelschilfers
 • 125 gram bloem
 • 50 ml water

Hoe kletskoppen maken

Lekker en makkelijk recept om kletskoppen koekjes te bakken: bak ze ver genoeg uit elkaar zodat ze mooi kunnen uitvloeien

 1. Neem een kom en doe er de suiker, de boter, amandelschilfers en bloem in.
 2. Roer om met een handklopper en voeg er ook het water bij.
 3. Kneed verder in de kom met de hand tot je een homogene pasta hebt met stukjes gebroken amandelschilfers.
 4. Laat het koekjesdeeg 3 tot 4 uur rusten in de ijskast.
 5. Ga na het rusten de oven voorverwarmen op 180 graden
 6. Neem dan een ovenplaat en leg er boterpapier op.
 7. Rol kleine bolletjes (zo groot als een noot) van het deeg en druk plat. Zorg ervoor dat de kletskoppen flink ver van elkaar verwijderd liggen: 12 per bakplaat is soms al genoeg om de plaat na het bakken vol te hebben liggen.
 8. Zet de koekjes een 8 tot 10tal minuten in de oven. De kletskoppen zijn bijna klaar als ze beginnen te "broebelen". Daarna wacht je nog eventjes tot het koekjes overal dezelfde kleur hebben en haal je ze uit de oven.
 9. De koekjes zijn nu zo plakkerig dat ze onhandelbaar zijn. Laat ze even afkoelen om te verwerken (bijvoorbeeld oprollen rond een houten lepel) of laat ze gewoon afkoelen op de bakplaat tot ze hard genoeg zijn om als een harde, platte schijf van de bakplaat te verwijderen.