Kip curry rijst

Makkelijk, lekker en uiterst snel recept om kip curry met rijst te serveren.

Belangrijk is te beginnen met de rijst te koken en deze als laatste aan de curry saus toe te voegen.

Om snel te werken gebruik je kippeborsten. Voor meer uitgesproken smaak en minder droog vlees, gebruik je het vlees van de kippebouten.

Vermits we hier met kerrie kruiden werken (Piet promoot uiteraard zijn merk) is het belangrijk te vermelden dat kerrie poeders van verschillende merken een andere smaak hebben, want ieder gebruikt zijn "geheim recept" voor het poeder. Heb je een Aziatische supermarkt in de buurt, zoek dan naar Baba’s kerrie poeder voor vlees (en vooral niet voor vis!).

Room wordt hier in Zuid-Oost Azië niet direct aan de curry toegevoegd, wel verse kokosmelk (wat heel anders smaakt dan kokos uit blik of uit een doos). Room is ietwat vet, je kan ook proberen met melk of yoghurt waarin je dan wat rozijnen laat meekoken om de zure smaak van de yogurt (en de hitte van het kerrie poeder) te compenseren. Nog meer oosters, meer lekker en zeker gezonder is te vertrekken van een curry pasta op basis van ajuin, look, verse gember, kerrie poeder en nootjes in een blender.

Piet’s beste tip is het vlees niet te versnijden in blokjes: blokjes gaan weinig bruine aanbaksels geven en daardoor gaat je uiteindelijke saus veel minder smaak hebben in vergelijking met de kip in reepjes te snijden en te bakken. Wel een inox pan gebruiken (dus geen Tefalpan).

Vermits in een 1pansgerecht alles tegelijk klaar moet zijn, ga je de selderstengel eerst in de lengte doorsnijden en dan alles in fijne stukjes.

Kip curry met rijst ingrediënten

 • 1 grote kippenborst
 • peper en zout
 • 2 brede selderstelen
 • 1 appel met schil
 • een klontje boter
 • 300 ml water
 • 1 kleine eetlepel instant bouillon van kip
 • naar smaak: 1 tot 3 eetlepels kerrie poeder
 • naar smaak: room (Piet gebruikt 250 ml, maar dat was van toen hij nog niet met diabetes type 2 was gediagnoseerd)
 • 2 tomaten
 • indien gewenst: kurkuma of geelwortel
 • verse dragon
 • op voorhand reeds gekookte rijst (100 tot 150 gram per persoon, indien mogelijk basmati rijst)

Hoe kerrie kip maken en serveren met rijst

Kip curry saus waar daarna de gekookte rijst wordt geroerd om op te warmen en direct te serveren

 1. Kook eerst de rijst klaar (smaakt en lukt nog beter met gekookte rijst van de dag ervoor)
 2. Snijd de kippenborst in dunne, lange repen en kruid met peper en zout.
 3. Snijd de appel en de selder in kleine stukjes, verwijder wel het klokhuis maar schil de appel niet.
 4. Smelt boter in een Inoxpan, leg de reepjes kip mooi naast elkaar zodat ze allemaal mooi bruin kunnen bakken. Draai ze dan om zodat ook de andere kant bruin kan bakken: reken voor elke kant een minuutje.
 5. Voeg de selder en de appel toe, schud de pan goed om en laat even mee roerbakken.
 6. Voeg dan het water toe, schraap de aanbaksels van de kip los en roer er de instant bouillon van kip en het kerrie poeder door.
 7. Werk snel zodat de pan niet droogkookt en voeg de room toe.
 8. Verwijder de zaadjes (en het vel) van de tomaten (snijd het weg met een zeer scherp mes nadat je de tomaat eerst in 4 hebt gesneden), snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de saus.
 9. Wil je een gelere saus, voeg dan naar wens geelwortel of kurkuma toe: aan kurkuma worden in India veel gezonde eigenschappen beschreven. Piet voegt ook nog verse dragonblaadjes toe: niet typisch in een rijstschotel, maar wel altijd lekker met kip.
 10. Roer tenslotte de gekookte rijst doorheen de kip en curry saus zodat deze mee warm wordt en serveer.