Kastanje ijs

Lekker smullen van kastanje ijs op basis van dit vanille ijs recept met kastanje puree.

Vanille ijs maak je steeds met suiker wit opgeklopte eierdooiers die je bij warme melk giet onder voortdurend roeren tot het mengsel indikt (8 dooiers per liter melk). Begin je echter met een suikersiroop zoals Kathleen, dan ben je opweg om sorbet te maken.

De eierdooiers klop je op met suiker: 50 gram als je gesuikerde kastanjepuree gebruikt en 150 gram als je 200 gram ongesuikerde kastanjepuree gebruikt.

Kastanjepuree bevat veel zetmeel, dus blijf voortdurend roeren tijdens het verwarmen van de melk met de puree zodat het zetmeel niet naar de bodem kan zakken en niet aan de bodem kan aanbranden.

Kastanje ijs recept

  • 750 ml melk
  • 200 gram gesuikerde kastanjepuree
  • 5 eierdooiers
  • 50 gram suiker

Hoe kastanje ijs maken

5 bollen kastanje ijs met chocoladesaus

  1. Doe de melk in een sauspan en voeg er de kastanjepuree aan toe. Warm op onder voortdurend roeren tot het een beetje begint te keken en te binden doordat het zetmeel van de kastanjes op kookpunt komt.
  2. Breek de eierdooiers in een kom, voeg er de suiker aan toe en klop met een elektrische klopper wit.
  3. Giet het melkmengsel bij de eierdooiers en roer met de garde goed om.
  4. Als je het mengsel meer wil binden, giet je het terug in de sauspan, zet terug op een laag vuurtje en onder voortdurend roeren laat je de "kastanjesaus" binden (hoe meer je laat binden, hoe dikker je ijs).
  5. Laat het beslag afkoelen, giet in de ijsmachine en laat de machine zijn werk doen tot je schepklaar kastanje ijs hebt.