Kaastaart SOS Piet

Lekker makkelijke platte kaastaart zonder te bakken in de oven met koekjesbodem van speculoos of petit beurre gevuld met verschillende soorten kaas uit SOS Piet.

In dit recept maakt Piet Huysentruyt gebruik van petit beurre koekjes, maar je kan evengoed speculoos koekjes gebruiken om zo een speculoosbodem te maken in plaats van de petit beurre bodem.

Koude kaastaarten met koekjes worden in 2 stappen gemaakt: eerst moet de koekjesbodem opstijven in de ijskast. Ondertussen maak je de kaasvulling, stort het bovenop de koekjesbodem en laat een tweede keer opstijven in de koelkast.

Platte kaastaart recept

Voor de koekjesbodem:

 • 75 gram hoeveboter
 • 75 gram lichte bruine suiker
 • 125 gram petit beurrekes of speculoos

Voor de vulling:

 • 425 gram ricotta kaas
 • 425 gram platte kaas
 • 100 ml vette slagroom (30 tot 40% vet)
 • 125 ml vers geperst sinaasappelsap
 • 150 gram basterdsuiker
 • 27 gram gelatine (bijvoorbeeld 9 bladen van 3 gram elk)
 • 2 biologisch geteelde, onbespoten limoenen

Hoe een koude platte kaastaart maken

1 stuk platte kaastaart uit SOS Piet met speculaasbodem

 1. Neem een sauspannetje en smelt hierin de boter met de 75 gram suiker, roer tot alle suiker is opgelost maar laat de boter niet bruinen.
 2. Breek ondertussen de petit beurrekes of speculoos in stukjes en meng onder de boter.
 3. Bedek een springvorm volledig met aluminiumfolie. Strijk het koekjesmengsel mooi egaal over de bodem en zet de springvorm in de ijskast zodat de bodem kan stijf worden.
 4. Ondertussen week je de gelatine in een schotel gevuld met koud water.
 5. Neem een ander sauspannetje, warm er het appelsiensap en de 150 gram suiker in op en rasp er de schil van 2 limoenen in. Roer goed om tot alle suiker is gesmolten.
 6. Als de gelatineblaadjes slap zijn geworden, pers je het water eruit, voeg de blaadjes bij de sinaasappelstroop en roer goed om totdat alle gelatine is opgelost. Zet het pannetje nu in een grote kom of gootsteen met veel koud water, zodat het sneller kan afkoelen tot je er je vingers niet meer in verbrand. Roer zo nu en dan om.
 7. Neem ondertussen een grote kom waar alle ingrediënten in kunnen passen en roer erin de platte (verse) kaas en de ricotta door elkaar.
 8. Neem de koude slagroom uit de ijskast en klop lichtjes stijf (zorg ervoor dat je niet blijft kloppen, anders wordt het boter).
 9. Als de sinaasappelstroop niet warmer is dan je vingers, roer je het onder het kaasmengsel. Voeg er dan de opgeklopte room aan toe en meng door elkaar.
 10. Giet of spatel de vulling over de opgesteven koekjesbodem in de aluminiumfolie in de springvorm.
 11. Laat de limoenkaastaart opnieuw afkoelen in de ijskast voor minstens anderhalf uur.