Kaastaart recept

Met dit platte kaastaart recept kan je de kaastaart direct aansnijden als ze nog stomend warm uit de oven komt. Beproefd recept uit SOS Piet.

Piet gebruikt Campina Brabantse plattekaas Rotzelaer 40%: dit is een vette platte kaas en ondanks de naam "Brabant", wordt deze kaas in Frankrijk vervaardigd. Voor de room gebruikt hij Campina Vol & Romig met 33% vetgehalte.

Klop eiwit steeds op met suiker: van zodra de suiker smelt in het eiwit, gaat deze mooi het eiwit stijfhouden.

Als het eiwit zeer goed stijfgeklopt is, kan je het nadien met een garde goed hard door de rest van het beslag kloppen. "Voorzichtig spatelen" hoeft niet als je superstijf eiwit klopt.

Gebruik steeds een brede, lage vorm. Een smalle hoge vorm vraagt meer tijd vooraleer de warmte middenin de taart zit. Het is daarom steeds moeilijk om juiste baktijden in taart recepten te volgen als de dikte en breedte van de taart niet wordt aangegeven.

In een smalle, hoge taartvorm zal je het bovenste eiwit mooi zien rijzen. Maar omdat de taart van binnen rauw blijft, zal de taart inzakken van zodra je ze uit de oven haalt.

Zet de oven niet op warme lucht maar wel op convectie (bak van boven en van onder). Warme lucht zal de ietwat lopende vulling wat naar voor blazen.

Ingrediënten voor platte kaastaart uit SOS Piet

 • 5 biologisch geteelde eieren
 • witte suiker: 200 gram voor bij de eigelen en 100 gram voor bij het eiwit
 • ¼ kilogram vette platte kaas
 • 230 ml room van minstens 30%
 • 150 gram maiszetmeel
 • 1 vel bladerdeeg gekocht in boterpapier
 • voor de garnering: bloemsuiker (of voor de Nederlandse lezers: poedersuiker)

Hoe platte kaastaart maken

 1. Stap voor stap platte kaastaart recept uit SOS PietOven voorverwarmen op 200 graden. Scheid de 5 eigelen van de eiwitten. Voeg 200 gram suiker bij de eigelen en "klop ze wit": wat wil zeggen dat de suiker begint te smelten in het eigeel en alzo de wittere kleur vormt. Doe dit best met een elektrische klopper, tenzij je sterke armen hebt.
 2. Meng de platte kaas met de room in een kommetje met een garde tot een geheel.
 3. Klop de room-kaas door de wit geklopte eigelen.
 4. Klop er tenslotte het maiszetmeel onder.
 5. In een andere kom klop je het eiwit met de 100 gram suiker volledig stijf op.
 6. Voeg dan het kaasmengsel bij het stijfgeklopte eiwit en
 7. klop het er met een garde goed door.
 8. Leg een vel bladerdeeg op boterpapier en duw het geheel in een lage, brede taartvorm zodat het deeg minstens tot aan de rand van de vorm komt.
 9. Vul de taartvorm niet tot bovenaan vol (maak desnoods een extra taartje als je nog vulling over hebt), want door het eiwit zal de vulling nog wat rijzen.
 10. Zet in een voorverwarmde oven van 200 graden voor 25 tot 30 minuten.
 11. Zorg ervoor dat de ovenstand op convectie staat (boven en onder) en vooral niet op hete lucht.
 12. Haal na een 25 tot 30 minuten de gebakken taart uit de oven.
 13. Prik met een dikke naald of priem doorheen het midden van de taart: als de priem er weer droog uitkomt, is de platte kaastaart van binnen gebakken. Hangt er toch wat nat aan de priem, zet de taart dan terug een 5 of 7 tal minuten in de oven en let erop dat de taart niet aanbakt.
 14. Laat de platte kaastaart indien gewenst even afkoelen of neem ze met het bakpapier direct uit de vorm als je zeker bent dat je het beslag goed stijf geklopt hebt.
 15. Piet laat even zien dat hij alvast de warme taart kan aansnijden zonder ze uit elkaar valt.
 16. Strooi er wat poedersuiker over en smullen maar.