Hartig taartje

Piet Huysentruyt legt uit hoe je groenten moet bakken en waarom je aubergines moet toevoegen om een krokant hartig taartje te maken dat mooi de groenten omhult.

Lees hier verder voor grote groentetaarten, hartige taarten en quiche recepten.

Om groenten goed aan te bakken gebruik je een Tefalpan. Nele, die SOS Piet om hulp vroeg, werkte in een klein stoofpotje, waarin je uiteraard je groenten in gaat stoven in plaats van gaat bakken.

Bovendien gebruik je arachideolie die je zeer warm maakt om te bakken. Boter kan je niet zo heet laten worden, en is dus meer geschikt om groenten in te stoven. Groenten bakken wil zeggen: de pan heet genoeg laten worden met een beetje olie, zodat de groenten geen olie gaan opzuigen en ook geen water gaan afgeven.

Nele’s groenten waren te nat, waardoor haar filodeeg niet meer krokant was en gewoon openbrak als je het groentenbeursje wou optillen. Om daarom zo weinig water en olie over te houden, worden de groenten heet aangebakken en worden aubergines toegevoegd, welke water en olie gaan opslorpen.

Werk je met filodeeg uit de diepvries, leg het dan de avond ervoor in de ijskast zodat het de volgende dag goed bewerkbaar is. Filodeeg altijd koud verwerken.

Hartig taartje recept

In stukjes gesneden, van elk ongeveer even veel of naar believen:

 • ajuin
 • paprika
 • selder
 • wortel
 • champignons

Overige ingrediënten benodigdheden:

 • peper en zout
 • knoflookteentje
 • arachideolie
 • in stukjes gesneden halve aubergine
 • koud filodeeg
 • bakpapier

Hoe maak je een hartig groentetaartje

Hartige taartjes

 1. Snijd alle groenten en champignons fijn.
 2. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 3. Neem een Tefalpan, warm er een scheutje arachideolie in op en doe er al de groenten behalve de aubergines bij: het geheel moet nu beginnen sissen wat wil zeggen dat je pan heet genoeg is. Het sissend geluid komt van het water dat uit de groentenstukjes wil lopen, maar dit wordt verhinderd door de hete arachideolie. Wel de pan zo nu en dan goed opschudden zodat alle groentenstukjes heet verwarmd worden.
 4. Voeg dan de stukjes aubergine toe, schud de pan even op en neem van het vuur.
 5. Kruid met een beetje zout en goed wat peper.
 6. Giet de stukjes op enkele vellen keukenpapier om verder het overtollige vet en water op te slorpen.
 7. Snijd vierkanten van het filodeeg, met de overschotten bedek je het midden van het vierkant, zodat de groenten op een dubbele laag filodeeg (dus dikkere en meer stevige deegbodem) liggen.
 8. Zonder de groenten op te heffen plooi je de 4 punten van het deeg naar het midden en "frommel" de rest ook naar het midden zodat je een beursje krijgt. Steek er een stokje of tandenstokertje door om het beursje samen te houden.
 9. Steek met een pannenkoekenschepper onder het beursje en zet op bakpapier in een ovenschotel of op bakpapier op een bakplaat.
 10. Zet de gebakjes 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
 11. Serveer elk hartig groentetaartje in een bord met een vers takje tuinkruiden en wat olijfolie