Hardgekookt Ei

Hoe kook je een hardgekookt kakelvers ei dat je toch makkelijk kan pellen en wat is de exacte kooktijd?

Ingrediënten om eieren te koken

 • water
 • azijn
 • zout
 • eieren op kamertemperatuur

Hoe kook je een hardgekookt ei

 1. Stap voor stap foto's om een hard gekookt ei te koken met kakelverse eieren dat toch makkelijk te pellen isSOS Piet werd ter hulp geroepen met de vraag wat moet je doen om kakelverse eieren te koken die toch goed pellen zonder er flink wat eiwit aan de schil blijft plakken. Het geheim is de eieren 5 minuten te "walsen": rol ze met de hand in alle richtingen over een werkvlak vooraleer ze te koken zodat het eiwit en de eierdooier niet tegen het vliesje aan gaat plakken tijdens het koken.
 2. Tijdens het walsen of voor oudere eieren uit de winkel zet je een pot op het vuur met water, een snuifje zout en wat azijn. De azijn zorgt ervoor dat als de schaal zou breken, het eiwit direct stolt in plaats van volledig uit de schaal te lopen.
 3. Laat het water lauw worden en leg er dan met een eetlepel de eieren in.
 4. Zet het vuur hoger, breng de eieren aan de kook. De kooktijd voor een hard gekookt ei in kokend water is 10 minuten koken.
 5. Giet het water af en koel dan de eieren af onder koud stromend water.
 6. Om makkelijk te pellen rol je met wat druk de eieren over een tafel zodat de schaal vol barstjes komt. Voordeel is als het vliesje aan de schaal plakt, je dan slechts een zeer klein stukje van het ei kapot trek bij het pellen.

Comments

 1. Lesley Pauwels says

  Gaatje prikken ?

 2. Gaatje prikken niet nodig, tenzij je de eieren in kokend water legt, maar dat is dan wel een ander verhaal.