Glazuur maken

Zelf stevig eiwitglazuur maken om bloempjes, blaadjes en andere vormpjes te spuiten voor op cupcakes en taarten.

Suikerglazuur is poedersuiker met water dat je bovenop tompoes of frangipanetaart smeert. Eiwitglazuur is poedersuiker met eiwit dat stijf wordt geklopt en stevig genoeg is om tot 3 dimensionale vormpjes gespoten te worden. Eiwitglazuur wordt snel hard, dus dek luchtdicht af en zet in de ijskast als je het niet direct gaat verwerken.

Bij eiwitglazuur is het van belang dat je de verhouding suiker/eiwit exact afweegt. Je kan dus niet spreken van 1 eiwit, maar je moet het eiwit afwegen en hieraan de hoeveelheid suiker aanpassen: vermenigvuldig het aantal grammen eiwit met 6,667.

De poedersuiker zal zich tijdens het kloppen versmelten met het eiwit tot een spuitbare pasta. Wel goed kloppen op volle snelheid.

Voeg maïzena toe: de smaakloze maïzena zal het vocht dat niet door de suiker noch door de eiwitten is opgenomen opslorpen en alzo de glazuur droger maken (tot de gewenste spuitbaarheid). Voeg je citroensap of kleurstof toe en merk je dat de druppeltjes sap of kleurstof het glazuur te nat maken, dan droog je het mengsel met wat meer maïzena. Je kan ook een beetje wachten (een half uurtje) en het glazuur wat harder laten worden alvorens te verwerken.

Icing, frosting of glazuur recept met eiwit

  • 200 gram poedersuiker
  • 30 gram eiwit (van een klein eitje)
  • 1 kleine eetlepel maïzena
  • een klein beetje citroensap (uitgeknepen van een halve citroen)

Hoe zelf glazuur maken

Stevig eiwit glazuur maken om vormpjes, bloemen, bladeren of vlinders te spuiten voor op cupcakes of taarten

  1. Doe de 200 gram poedersuiker in een kom en voeg er de 30 gram eiwit aan toe.
  2. Klop in een keukenrobot of met een elektrische mixer tot de suiker in het eiwit is opgelost en het eiwit pieken vormt.
  3. Voeg een kleine eetlepel maïzena toe en wat vers citroensap voor de frisheid en klop het glazuur wat droger zodat het spuitbaar is maar toch stevig genoeg om vormpjes te maken die niet in mekaar vallen.
  4. Meng er met een spatel een uiterst kleine druppel kleurstofpasta door en spuit de glazuur in bladeren op een taart of maak een bloempje door streepjes op elkaar te spuiten rondomrond een rond stokje.