Geroosterde paprika

De zalige smaak van het zuiden op je bord: geroosterde paprika in een lekker vinaigrette sausje van honing, olijfolie met wat citroen, wijnazijn en basilicum.

Iedereen heeft al eens gezien op TV hoe de befaamde chefs hun paprika’s zwart roosteren, ze dan proberen te pellen en als je goed kijkt, zie je hier en daar het zwarte vel in het paprika gerecht terechtkomen… "Bazaar" noemt Piet dat.

Leg de paprika’s in hun geheel niet onder een hete gril of in een warme vlam, maar leg ze in een hete oven. Het water in de paprika wil als stoom verdwijnen, wordt tegengehouden door de vel en duwt de omhoog, waardoor de paprika’s dan ontzettend makkelijk te pellen worden. Van zodra je vocht in de oven ziet uit de paprika’s komen, zijn de paprika’s klaar om te ontvellen.

Haalde je de paprika’s toch te snel uit de oven en wil het vel er niet af, leg ze dan 10 minuten in een gesloten plastiek zakje.

Je kan aan de vinaigrette je eigen, favoriete smaken toevoegen, Piet gaat het zoet van de paprika’s accentueren met honing en een klein beetje witte wijnazijn. Wil je geen zuur toevoegen, voeg dan het sap van de paprika’s uit de oven toe, zodat je geen te vettige vinaigrette krijgt.

Geroosterde paprika’s recept

 • een 4tal paprika’s (liefst geen groene)
 • 2 eetlepels fijngesneden basilicumblaadjes
 • naar wens: pomodorikruiden (een kruidenmengeling met vlokken paprika, tomaat, ui, peper, basilicum en oregano)

Voor de vinaigrette saus:

 • 1 eetlepel honing
 • 1 eetlepel azijn van witte wijn
 • 100 ml olijfolie
 • peper en zout en indien gewenst 1 geplet knoflookteentje
 • 1 eetlepel citroensap

Hoe geroosterde paprika’s maken en marineren

Geroosterde paprika's met vinaigrettesaus, lekker als vegetarisch beleg op knapperige broodjes

 1. Leg uw paprika’s in hun geheel op een bakplaat bedekt met boterpapier en zet 3 kwartier in een hete lucht oven van 180 graden.
 2. Haal uit de oven, trek het vel eraf, snijd open en verwijder de zaadjes. Bedek de bodem van een schotel in 1 laag met de stukken paprika.
 3. Snijd wat verse basilicumblaadjes fijn en strooi over de paprika’s. Piet strooit er dan zijn pomodori kruiden over. Je kan evenzeer peper, italiaanse kruiden en paprikavlokken naar smaak toevoegen.
 4. Neem een kommetje en roer hierin de honing met een beetje wijnazijn door elkaar,, kruid met peper en zout en roer er indien gewenst het geplette knoflookteentje onder.
 5. Gier er dan langzaam de olijfolie bij onder voortdurend roeren met de handgarde: als he mengsel begint te binden voeg je weer een beetje olie toe en blijf roeren. Roer er naar smaak enkele druppels vers geperst citroensap aan toe.
 6. Overgiet de geroosterde paprika’s met de vinaigrette en laat een tijdje marineren.