Gehaktballetjes in tomatensaus

Authentiek recept voor gehaktballetjes in tomatensaus zoals bij Piet Huysentruyt vroeger op tafel werd gezet: bechamelsaus met tomatenpuree, whiskey en balletjes.

Er zijn 2 soorten balletjes in tomatensaus: saus van verse tomaten of een bechamelsaus met tomatenconcentraat waarin je dan de balletjes gaart.

Je kan de balletjes ook apart pocheren in kokend water zoals in onderstaand recept en dan het kookvocht bij de saus voegen. je kan de balletjes ook eerst bakken in boter zoals Jeroen Meus dat doet.

De bechamelsausverhoudingen in dit recept: een roux van 100 gram boter en 100 gram bloem verdunnen met 500 ml melk en 500 ml bouillon.

Piet rolt zijn vleesballetjes steeds doorheen bloem. Dankzij de bloem blijven de vleesballen samen als je ze pocheert in kokend water. Zorg er ook voor dat het water niet te fel kookt, anders gaan de balletjes in het wervelende water toch nog breken.

In De Perfecte Keuken gebruikte Piet hetzelfde recept maar voegt het sap van 1 citroen toe aan 2 liter saus.

Gehaktballetjes in tomatensaus recept

Bechamelsaus:

 • 200 gram gewone bloem
 • 200 gram echte boter
 • 1 liter volle melk
 • 1 liter bouillon (1 liter kookvocht van de balletjes met 2 eetlepels PH rundsbouillon of andere instant bouillon)

Tomatensaus:

 • 2 klein blikjes tomatenconcentraat
 • 1 eetlepel whisky
 • fijngehakte, verse peterselieblaadjes

Balletjes:

 • 800 gram gemengd gehakt
 • spaghettikruidenmengeling zonder zout (in Piet’s spaghetti mengeling zit tomatenpoeder, mosterd, schil van citroen, basielkruid, mierikswortel, peper en pilipili)

Hoe gehaktballetjes in tomatensaus klaarmaken

Gehaktballetjes in tomatensaus op basis van een bechamelsaus met tomatenpuree en whiskey

 1. Breng een pot water, gekruid met peper en zout, aan de kook.
 2. Kruid het gehakt met de spaghettikruiden, maak balletjes van gelijke grootte en wentel ze door een bord gevuld met bloem.
 3. Kook de gehaktballen gaar in het kokende water (tot ze bovendrijven).
 4. Haal de gegaarde gehaktballetjes uit het water en leg apart. Behoud het kookvocht voor de saus.
 5. Neem een grote sauspan en smelt er 200 gram boter in.
 6. Voeg onder voortdurend roeren met een garde de bloem toe: zorg dat je nooit klonters krijgt en voeg de bloem bij beetjes toe.
 7. Roer goed om totdat je geen witte bloem meer ziet of totdat de boter al de bloem heeft opgenomen.
 8. Neem de sauspan van het vuur en giet er onder voortdurend roeren de melk bij. Roer zodanig (in kleine cirkeltjes) dat het geheel mooi bindt en de melk goed in de boter-bloemmassa wordt opgenomen.
 9. Als alle melk is toegevoegd en je ziet nog klonters, dan ga je even heel hevig met de garde rond gans de pot roeren tot alle klonters verdwenen zijn. Van zodra alle klonters verdwenen zijn, gaat de sauspan weer op het vuur.
 10. Voeg nu de bouillon (gemaakt van het kookvocht) toe en roer rustig om want er is geen gevaar meer voor klontervorming.
 11. Roer er de tomatenconentraat door en kruid met peper en zout. Breng aan de kook zodat de saus mooi bind (en roer er voor de frisheid het sap van 1 citroen door, zoals Piet dit SOS Piet recept aanvulde in De Perfecte Keuken). Roer er tenslotte een scheutje whiskey door (naar smaak) en laat tot de gewenste dikte indikken op een zacht vuurtje, roer wel zo nu en dan om.
 12. Voeg de gegaarde gehaktballetjes toe aan de ingedikte tomatensaus en overstrooi met peterselie.