Garnaalkroketten

2 garnaalkroketten op een bord met citroen en peterselie

Uiterst makkelijk recept om zelf garnaalkroketten te maken uit SOS Piet, zolang je de kroketten maar goed paneert alvorens te frituren.

Garnaalkroketten recept van Piet Huysentruyt uit SOS Piet

 • een halve kilogram gepelde garnalen
 • 75 cl melk waarin je 200 gram kopjes van garnalen gaat weken
 • roux van 80 grammen boter met 120 grammen bloem
 • 2 gelatineblaadjes
 • 2 dooiers van 2 eieren, loskloppen in 5 cl room
 • peper, zout, citroensap naar smaak
 • bloem, eierdooiers en paneermeel of broodkruim om de kroketten te paneren

Garnaalkroketten zelf maken

 1. Breng 750 ml volle melk met 200 gram koppen van garnalen aan de kook en laat de garnalen een dik kwartier weken. Giet de melk dan door een zeef en houd apart voor de bechamelsaus.
 2. Smelt 80 gram boter in een sauspannetje en roer er met een garde 120 gram bloem toe. Laat de roux goed warm worden zodat de bloem de saus beter kan binden.
 3. Neem het sauspannetje van het vuur en werk er langzaam onder voortdurend roeren de melk door. Zet daarna terug op een zeer zacht vuurtje.
 4. Week 6 gram gelatineblaadjes in koud water, wring ze uit als ze soepel zijn en roer onder de hete bechamelsaus.
 5. Klop 2 eierdooiers los in 50 ml room en voeg aan de saus toe.
 6. Voeg een halve kilogram gepelde garnalen toe, laat even sudderen en giet in een vooraf ingevette ovenschotel tot een vingerdikke laag (maximum 1,5 centimeter). Proef en breng indien nodig op smaak met peper, zout en citroensap. Laat 1 nacht opstijven in de ijskast.
 7. Snijd de volgende dag de opgesteven garnalenbechamel in rechthoeken of vierkanten en paneer als volgt: haal eerst alle kanten door bloem, klop af, doe dan in een kom met losgeklopte eierdooiers tot de ganse kroket met eigeel bedekt is (ga er eventueel met de hand over zodat je het eigeel zelf aan alle kanten smeert) en doe ze dan in het paneermeel. Als er een stuk kroket geen paneermeel heeft, herhaal je door opnieuw in de eierdooier en het paneermeel te gaan.
 8. Bak de garnaalkroketten in frituurvet krokant op 180 graden.