Flan recept

Elk basis flan recept vertrekt van melk, room en eieren. In dit hartige flan recept voeg je lekker zoete Roma tomaten toe.

Het best gekende flan recept is ongetwijfeld crème brûlée: een soort zoete pudding op basis van eieren, room, melk en vanille, opgesteven in een warm waterbad in de oven en afgewerkt met een laagje gegrilde (gekarameliseerde) suiker bovenop de pudding. Nochtans kan je allerlei smaakmakers toevoegen zoals koffie, chocolade of voor een hartige flan allerlei groenten en kaas.

In onderstaand recept wordt puree van verse tomaten als voornaamste smaakmaker aangewend. Ik serveer deze flan altijd met een zelf gemaakte dressing van 2 eetlepels dikke (Griekse) yoghurt, 2theelepels mayonaise en 2 theelepels Dijon mosterd.

SOS Piet’s tips om een goede flan te maken met tomaten

Kerstomaten bevatten veel pitten. In de pitten zit zuur wat al de binding van het ei gaat helpen afbreken. Om de zoete smaak van de kerstomaten te behouden maar minder zaadjes te hebben, gebruik je Roma tomaten. Voeg dus ook geen azijn toe zoals Chris dat deed, want de zure azijn doet ook de eieren schiften.

Voor meer smaak in de puree ga je de tomatenstukjes eerst goed aanbakken in olie.

Vermits je een tomatenpuree wil maken, kook je de tomaten zonder deksel, anders krijg je een tomatensoep. Voor de smaak, kleur en binding voeg je extra tomatenpuree en ketchup toe. Pureer de tomaten met een staafmixer en duw ze niet door een zeef, want wat in de zeef achterblijft heb je nodig zodat de flan niet gaat inzakken.

Maak een soort van liaison van room, melk en eieren: zodra het ei de warmte voelt, zal het garen en binden met de puree. Klop de eieren niet op: van zodra je lucht in je flan hebt, zal door het gewicht de puree zakken en zal de schuim bovenaan bakken.

Bak een flan steeds au bain marie (in een waterbad) zodat de warmte geleidelijk in het baksel dringt.

Hartige tomaten flan ingrediënten

Voor de vers gemaakte tomatenpuree:

 • een scheutje zonnebloempittenolie
 • 6 Roma tomaten
 • 1 fijngesnipperd knoflookteentje
 • 50 ml water
 • 2 eetlepels tomatenketchup
 • 2 eetlepels tomatenpuree

Voor de flan:

 • 200 ml van de vers gemaakte tomatenpuree
 • 100 ml room
 • 100 ml melk
 • 2 eieren + 1 eierdooier
 • 1 eetlepel tomatenketchup
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • naar wens: verse, fijngesnipperde basilicumblaadjes, PH Italian Mix

Hoe tomaten flan maken

Tomaten flan recept met dressing en groene blaadjes

 1. Snijd de tomaten in stukjes.
 2. Verwarm een flinke scheut olie in een kookpot en doe er de look en de tomaten bij: zorg ervoor dat de pot goed warm is zodat je de tomaten hoort sissen.
 3. Roer even om en laat wat aanstoven alvorens er 50 ml water aan toe te voegen. Voor de smaak voeg je nog 2 eetlepels tomatenketchup en 2 eetlepels tomatenpuree toe. Breng aan de kook en laat de pot rustig zonder deksel op een zeer klein vuurtje sudderen totdat de tomaten in puree vallen en het meeste water en vocht van de tomaten verdampt is (een 20 tot 30 tal minuten).
 4. Zet de staafmixer in de pot en mix het geheel tot een dikke puree.
 5. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 6. Doe de eieren met de room en de melk in een kom, kruid met peper en zout en roer de eieren los: vooral niet kloppen, anders krijg je lucht in de flan, wat niet nodig is.
 7. Roer er 200 ml van de zelf gekookte tomatenpuree door, alsook een eetlepel tomatenpuree en 1 eetlepel tomatenketchup. Naar wens voeg je wat fijngesnipperde basilicumblaadjes toe of je favoriete kruiden.
 8. Olie een klein flanpotje in, vul met de tomatenpuree en bak op 170 graden voor een 25tal tot 30 tal minuten au bain marie. Haal de flan uit de oven en draai het potje om zodat het gebakje eruit valt.