Eierkoek

Makkelijk recept om hoge eierkoeken te bakken, gebaseerd op een glutenvrij recept uit "Ons Bakboek" van de Vlaamse KVLV.

Betty bakt eierkoeken die volledig in elkaar lopen, heel hard zijn en niet echt schitterend van smaak blijken. Haar grootste fout echter is het niet lang genoeg kloppen van de suiker met de eieren: haar eiermengsel is nog flink lopend vooraleer ze er de bloem door verwerkt. Wat loopt er precies mis?

Eierkoeken bakken volgens het KVLV recept

De eierkoeken in volgende recept worden gebakken voor personen die gevoelig zijn voor gluten: een beetje gluten kan bij deze mensen reeds de darmwand beschadigen. Gluten zijn aanwezig in granen zoals tarwe, haver, rogge en gerst. Het is niet aanwezig in rijst, boekweit en maïs. In een glutenvrij dieet zijn de meeste gebakjes uit de winkel verboden, tenzij er uitdrukkelijk op vermeld staat dat het product glutenloos of glutenvrij is.

In het glutenvrije recept wordt gekozen voor maïszetmeel dat ervoor zal zorgen dat het deeg plat uitloopt. Daarom stelt het recept voor om op 1 eierkoekje boterroom of pudding te smeren, er een tweede eierkoekje op te leggen om alzo van een dik en lekker glutenvrij gebakje te genieten.

De baktemperatuur is ook laag, omdat geweten is dat het deeg toch zal uitlopen (maïsbloem noemt niet voor niets vloeiende bloem):

 • 2 eieren
 • 125 gram griessuiker
 • 125 gram maïsbloem
 • amandel, vanille of kirsch essence, indien gewenst
 • bakplaat ingevet met boter
 1. Klop de eieren met de suiker tot room.
 2. Voeg er nu de gezeefde bloem en essence aan toe en roer krachtig om.
 3. Lepel het deeg in 8 of 10 dotjes op de ingevette bakplaat
 4. Laat 15 minuten bakken in een oven voorverwarmd op 175 graden en laat de eierkoekjes afkoelen op de bakplaat

SOS Piet eierkoek ingrediënten

Piet wil hoge koekjes bakken en gebruikt daarom minder suiker (hoe meer suiker, hoe meer het deeg uit zal lopen) en geen maïsbloem.

 • 2 eieren
 • 100 gram zelfrijzende bloem
 • 100 gram griessuiker
 • 1 soeplepel natriumbicarbonaat (Na2CO3)
 • bakplaat met bakpapier (ook wel eens boterpapier genoemd)

SOS Piet eierkoek bakken

Eierkoek maken: eieren kloppen met suiker, bloem doorroeren, uitlepelen op bakpapier en goudbruin bakken in een zeer hete oven

Voor een nog hoger koekje klopt je de eierdooiers en het eiwit apart. Laat de oven "volle bak" op 220 graden voorverwarmen, zodanig dat de eierkoeken snel bakken en minder tijd hebben om uit te lopen.

 1. Voeg de suiker bij de eieren en klopt op volle kracht (opnieuw "volle bak") net zolang tot alle suiker is opgelost in een vast, romig eiermengsel. Klop goed lang totdat de kleur van het mengsel lichter wordt en het niet meer lopend is.
 2. Roer het natriumbicarbonaat door de zelfrijzende bloem en roer dan alles door de eierenroom (indien gewenst kan je nu enkele druppels vanille- of amandelessence toevoegen).
 3. Schep met een lepel het deeg op het bakpapier: laat flink wat ruimte tussen de hoopjes deeg want het deeg zal ietwat uitlopen. Voor 4 grote koeken lepel je 2 eetlepels deeg per eierkoek.
 4. Zet de eierkoeken direct in de oven en laat 10 tot 12 minuten bakken.