Croque madame

Restaurant tips om tegelijk 25 croque madames te serveren met flink wat eierdooier om in te soppen, met dubbel zoveel beleg, oud maar smeuïg brood, een oven, croque monsieur machine en anti-kleeflaagpannen.

Gebruik voor croque monsieur oud brood dat toch nog smeuïg is: droge sneden gebruik je niet. Vers brood gebruik je ook niet, want dan krijg je een plat eindresultaat.

Als je flink wat croque madames tegelijk maakt in de oven, gaan ze niet allen tegelijk de warmte voelen. Smeer daarom wat boter langs de binnenkant van 1 snede, zodat de boter met de kaas kan smelten en zo het brood smeuïg houden.

Gebruik 2 sneden kaas: als de kaas tijdens het smelten uit het brood loopt, heb je toch nog genoeg kaas in de croque. Om zo weinig mogelijk kaas te doen wegsmelten, leg je er onder en boven een snede hesp over.

Vermits de omeletten 6 tot 7 minuten moeten bakken en de croques 5 tot 6 minuten in de oven gaan, zet je om alles tegelijk klaar te hebben de broodjes pas in de oven als de boter in de pannen gesmolten zijn.

Croque madame recept

Per croque monsieur:

 • boter om 1 snede brood in te smeren en de omelet te bakken
 • 2 sneden oud, smeuïg brood
 • 2 schellen hesp (zelfde grootte als de sneden brood)
 • 2 schellen kaas (zelfde grootte als de sneden brood)
 • 1 ei van de biologische teelt
 • zout en peper van de molen

Hoe croque madame maken

Croque madame met hesp en kaas onder een gebakken omelet

 1. Verwijder droge sneden brood.
 2. Smeer 1 snede in met boter of margarine.
 3. Leg op de beboterde kant 1 schel hesp, 2 schellen kaas en opnieuw 1 schel hesp.
 4. Leg er de tweede snede brood over.
 5. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 6. Grill alle croque monsieurs in een superhete croque monsieur machine zodat je buitenaan een korst krijgt maar binnenin de kaas nog niet gesmolten is.
 7. Verwarm de pannen, smelt er de boter in de pan en kruid met peper en zout.
 8. Zet de broodjes 5 minuten in de oven van 200 graden.
 9. Breek de eieren in de pan en bak. Als de omeletten klaar zijn, scheidt je ze in de pan, neem van het vuur en zet klaar onder deksel. Als je lang op je brood moet wachten, smeer je met een borsteltje water over de dooiers zodat ze niet uitdrogen.
 10. Serveer de omeletten direct bovenop de croque monsieurs.