Creme brulee SOS Piet

Creme brulee is een lekker dessert van room, ei en melk: SOS Piet maakt het nog meer lekker met koffielikeur en oploskoffie.

Naargelang de grootte en hoogte van de schaaltjes pas je de gaartijd in de oven aan: wel ervoor zorgen dat je de schaaltjes au bain marie in een oven van 150 graden laat garen: in een te koude oven zal de creme niet opstijven. Zorg er ook voor dat het water van "het warm water bad" wel degelijk warm is alvorens het de oven ingaat.

Gebruik altijd evenveel room als melk.

Je kan jezelf een creme brulee brander aanschaffen bij Blokker of Casa. Doe het zelvers kunnen evenzeer een minder fraai ogend brandertje van bij de ijzerwinkel aan de slag.

Creme brulee brander in aanbieding bij Blokker

Creme brulee ingrediënten

 • 400 ml room met 35% vet
 • 400 ml volle melk
 • zaadjes en peulen van 1 vanille stokje
 • 100 ml koffielikeur
 • 1 eetlepel instant oploskoffie
 • 6 eierdooiers
 • 75 gram witte suiker
 • donkerbruine suiker voor het branden

Hoe maak je creme brulee

Creme brulee met bruine suiker uit SOS Piet

 1. Giet de melk bij de room in een grote sauspan met dikke bodem. Snijd een vanillestokje in de lengte door en doe de zaadjes en het stokje bij de melk. Breng het geheel aan de kook en neem dan van het vuur. Laat de vanille trekken in het mengsel terwijl je verder werkt aan de rest van het recept.
 2. Neem een grote kom, doe er de eierdooiers en de suiker in en klop met een elektrische mixer luchtig totdat alle suikerkristallen zijn opgelost.
 3. Meng de koffielikeur en de instant oploskoffie door de melkroom: roer totdat de oploskoffie is opgelost.
 4. Giet een beetje van de melk bij de luchtige eierdooiers onder voortdurend roeren met de garde zodat de dooiers niet schiften.
 5. Giet het eiermengsel terug bij de melkroom in de sauspan en laat 1 nacht rusten zodat alle schuim bovenop de creme kan verdwijnen.
 6. Zet creme brulee potjes in een diepe bakplaat of ovenschotel en vul de potjes tot een paar millimeters van de rand met het afgekoelde beslag.
 7. Zet het geheel in de voorverwarmde oven, vul de schotel met wat keiheet water van de kraan en laat 35 tot 40 minuten bakken op 150 graden.
 8. Haal de opgesteven creme voorzichtig uit de oven (spat geen water op jezelf of in de potjes!).
 9. Schud er even mee en als de top te waterachtig meebeweegt, zet je alles een 10 munten extra in de oven.
 10. Laat opnieuw een nachtje afkoelen in de ijskast zodat de creme mooi verder opstijft.
 11. Creme brulee met een kuiltje koffielikeur in het middenStrooi een eetlepel donkerbruine suiker over de creme en strijk egaal zodat de suikerlaag overal even dik is.
 12. Neem een brandertje, smelt de bruine suiker en je dessert is na 2 dagen serverensklaar. Ikzelf maak graag een kuiltje in het midden van de creme brulee en giet er wat extra koffielikeur in alvorens te serveren.