Courgettecake

Een mislukte en gelukte courgettecake uit SOS Piet

Een lekkere, luchtige en vooral makkelijke vegetarische courgettecake om van te smullen en die ook met elke andere groente kan gebakken worden.

Vicky’s cake is eigenlijk niets meer dan grote stukken courgetten in de oven gebakken met wat beslag errond…

Een zoete cake is steeds eieren, suiker, boter en bloem. In een zoete cake krijg je luchtigheid door eieren te kloppen met suiker. Vermits je in een hartige cake geen suiker toevoegt, gebruik je verse gist om de eieren te helpen stijgen. Gebruik in een groentencake altijd een mengsel van maïzena en bloem in gelijke verhoudingen: de maïzena is lichter dan bloem en gaat ervoor zorgen dat het baksel sneller stijgt.

Om lucht in een cake te krijgen, moet je de eieren luchtig, schuimig (wit) opkloppen met een elektrische klopper, en niet zoals Vicky rechtstreeks in de bloem breken en er dan door roeren. De eieren gaan ook voor binding zorgen in de cake en door de luchtigheid de cake mee helpen reizen.

Vermist courgetten op zich niet veel smaak hebben, bak je ze aan met een beetje zeer fijn gesneden knoflook (look en courgette is altijd een geslaagde Provençaalse combinatie, je kan de courgetten ook vervangen met aubergines, paprika’s of "vanalles" zijnde een ratatouille cake). Laat de schil aan de courgette, want dat is de grootste smaakmaker van de groente.

Snijd de courgetten in kleine stukjes, te grote stukken (zoals grof gesneden voor in gepureerde courgettesoep gaan de cake in mekaar doen storten.

Courgettecake recept

Beslag:

 • 120 gram tarwebloem
 • 120 gram maïzena
 • 4 bioligisch geteelde eieren
 • peper en zout

Gist:

 • 100 gram hoeveboter
 • 50 ml volle melk
 • 15 gram verse gist

Bakken:

 • olijfolie
 • 150 gram courgetten afgewogen met de schil maar zonder zaadjes, in kleine stukjes gesneden courgetten
 • 1 knoflookteentje
 • zout, peper en Piet’s Italian strooiblikje: een kruidenmengeling zonder zout met tijm, oregano, baslicum, peper, tijm, salie, peterselie en look.

Courgettecake recept

 1. Doe de maïzena met de bloem in een kom en roer door elkaar.
 2. Breek de eieren in de andere kom en klop met eenelektrische mixer met kloppers schuimig wit.
 3. Doe de melk in een sauspannetje en maak lauw. Smelt er de boter in en roer er dan met een garde de verse gist door totdat er geen gistklontertjes meer te vinden zijn. Zorg ervoor dat het mengsel niet warmer dan lauw wordt, boven de 40 graden dood je de gist.
 4. Goet het gist-melk-botermengsel bij het bloemmengsel en roer met een garde tot een homogeen mengsel.
 5. Roer er dan de schuimige eieren door tot je 1 geheel krijgt.
 6. Kruid het beslag met peper en zout.
 7. Verwarm de olie goed warm in de pan en bak er eventjes de stukjes courgette in. Schud goed met de pan zodat de stukjes geen vocht gaan verliezen maar wel eventjes goed aanbakken. Voeg er na een paar keer schudden het knoflook aan toe en kruid met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Schud de pan nog een paar keer om en voeg dan de stukjes courgette bij het cakebeslag.
 8. Sort het beslag in een vorm en bak 3 kwartier op 180 graden.
 9. Laat de courgettecake afkoelen alvorens te serveren.