Churros recept

Zelf lekkere Spaanse churros maken: heerlijk bij een tas hete, dikke chocolademelk, volgens dit makkelijk churros recept uit SOS Piet.

Zoals altijd in de patisserie moet je alle ingrediënten goed afwegen als basis van een perfect resultaat. Thomas gebruikte 400 ml water op 200 gram bloem, de juiste verhouding volgens Piet is 250 ml water per 200 gram bloem.

Voor een krokante korst van buiten voeg je olie toe, voor een smeuïge binnenkant, smaak en makkelijker spuiten voeg je eieren toe aan het beslag. Het ei zal er ook voor zorgen als het in het frietvet komt, dat het baksel ietsjes gaat opblazen.

Afhankelijk van de bloem voeg je 1 tot 2 eieren toe: de ene bloem neemt meer vocht op dan de andere en bij deze is het dilemma van de patisserie gegeven: zelfs als je een recept volledig goed afweegt, zal het soort van bloem, de grootte en de samenstelling van het ei er toch voor zorgen dat niet iedereen hetzelfde eindresultaat zal bakken.

Frituurvet of frituurolie mag je maximaal een 10tal keer gebruiken en mag ten hoogste een half jaar in je frietketel blijven, zoniet, breng je het naar het recyclagepark voor het milieu en gebruik je nieuw vet of olie. Piet heeft een "speciaal" stripje met getallen van 1 tot 10 dat je aan je elektrische kabel kan hangen: telkenmale je gefrituurd heb, trek je een nummertje van het stripje tot er geen papiertje meer overblijft: tijd om het frituurvet te vervangen.

Voor de fervente churrosliefhebbers bestaan er churrosmachientjes, anders gebruik je een spuitzak en een schaar om de worstjes te spuiten en af te knippen.

Werk niet af met bloemsuiker, tenzij je graag plakkende, gesmolten suiker op je voordien wel krokant baksel wil proeven.

Churros ingrediënten

 • 200 gram tarwebloem
 • ¼ liter water
 • 1 snuifje zout
 • 5 eetlepels neutrale, plantaardige olie, bijvoorbeeld van zonnebloempitten
 • 2 eieren van de biologische teelt

Voor het serveren:

 • flink wat grove kristalsuiker
 • een beetje kaneelpoeder

Hoe maak je churros

Een lange sliert churros net gespoten in heet frituurvet en afgeknipt met een schaar

 1. Doe het snuifje zout bij het water en breng aan de kook.
 2. Doe er de olie bij en de bloem en roer met een houten lepel (niet met een garde) tot een homogeen beslag en neem de pot van het vuur.
 3. Breek 2 eieren in een kommetje, laat het beslag eventjes afkoelen en roer er dan zo snel mogelijk de eieren aan toe zodat ze niet ter plekke op het hete beslag gaan rusten en garen.
 4. Neem een spuitzak met een gekartelde dop, plooi de bovenste helft van de zak open over je hand en vul zo de zak in je hand.
 5. Wacht tot je frietketel 180 of 190 graden warm is. Zorg dat je frituurmandje volledig in het frietvet hangt (naar benden dus) en spuit churros worstjes of lange worsten in het hete vet. Als je worst lang genoeg is, knip je hem met een schaar weg van de spuitzak.
 6. Laat de worstjes een 5tal minuten bakken alvorens uit te laten lekken op keukenpapier. Knip is stukjes van gewenste grootte.
 7. Strooi flink wat kristalsuiker en een beetje kaneel over de churros alvorens te serveren.