Chocomousse SOS Piet

Lekker, luchtig en stijf chocolademousse recept zonder ei uit SOS Piet met stijfgeklopte room, chocolade, boter, bloemsuiker en gelatineblaadjes.

Laat de chocolade gelijkmatig smelten, anders is de eerst gesmolten chocolade "oversmolten" en gaat kristalliseren in de chocomousse. Snijd dus de chocolade in kleine stukjes. Ook verbrande chocolade gaat achteraf kristalliseren.

Vermits de chocomousse te slap was, gebruikt Piet ook boter, dat na het afkoelen in de ijskast weer terug stijf of hard wordt zodat ge zoals Piet zegt: "geen slappe bazaar overhoudt".

Room om op te kloppen moet minstens 30% vet bevatten en moet ijskoud opgeklopt worden: te warme room gaat direct schiften. Voeg daarom ook nooit koud opgeklopte room direct bij warme, gesmolten chocolade. Zorg ervoor dat de chocolade op lichaamstemperatuur is (vinger in de chocolade ‘verbrandt niet’) alvorens onder de stijfgeklopte room te mengen.

Klop room op met bloemsuiker die direct zal oplossen in de room en zo een snellere vastheid geven aan de room.

Chocomousse ingrediënten

 • 1/2 liter room met 30% vet of meer, koud uit de ijskast
 • 50 gram bloemsuiker
 • 200 gram pure chocolade
 • 4 gram bladen gelatine

Hoe chocomousse uit SOS Piet maken

 1. Stap voor stap foto's van het chocomousse recept zonder eieren uit SOS PietSnijd de 200 gram chocolade in stukjes van gelijke grootte en
 2. laat met de boter mooi, lichtjes smelten in een sauspannetje met dikke bodem op het laagste vuur. Laat de chocolade niet aanbranden, want dat gaat ook klonteren.
 3. Blijf voortdurend roeren zodat alle chocolade bijna tegelijkertijd zal smelten. Als alles chocolade gesmolten is roer je een beetje van de room (100 ml) door het gesmolten chocolade-boter mengsel.
 4. Voeg de bloemsuiker bij de koude room en
 5. klop met de handmixer met kloppers stijf.
 6. Week 4 gram gelatine in koud water voor een 2 tot 3 minuten
 7. totdat de gelatineblaadjes slap zijn.
 8. Voeg de gelatine bij de gesmolten chocolade en roer tot de gelatine mooi ‘weggesmolten’ is. Dit zal de chocolade ook wat verder afkoelen.
 9. Giet het chocolademengsel bij de room en
 10. spatel door elkaar totdat alles gemengd is.
 11. Houd dan op met roeren, zet de chocomousse 1 uurtje in de ijskast
 12. en serveer.