Choco maken

Lekker luchtige choco maken doe je volgens dit makkelijk recept van Piet Huysentruyt met chocolade, eieren, , boter, melk of koffie en suiker.

Wil je een donkere choco maken, gebruik dan geen melk maar wel extra sterke koffie. Heb je geen espressomachine, laat dan een kopje koffie nogmaals doorlopen in een nieuw filterzakje met gemalen koffie.

Dit recept is flink wat luchtiger dan het zelfgemaakte choco recept van Jeroen Meus zonder eieren, alhoewel Jeroen’s recept veel sneller klaar is en ook wat lucht bevat dankzij alle ingrediënten te mixen met een blender.

Om een super luchtige pasta te maken, maak je eerst een sabayon. Sabayon is eigenlijk "gebakken lucht". Eierdooiers worden met een vloeistof opgeklopt in een pot op een laag vuur zodat het gegaarde ei de lucht in het mengsel gaat vasthouden en je een schuimige, dikke, lopende textuur krijgt..

Het is belangrijk dat je eerst goed wat schuim ziet (lucht in het mengsel hebt geklopt), alvorens je het vuur wat hoger zet om de dan pas de eierdooiers te laten garen en zo de lucht vastzet. De sabayon is gaar als je garde een 8 figuur in je mengsel achterlaat en dus ietwat dik geworden is.

Gebruik geen klein, hoog sauspannetje maar wel een brede, middelgrote kookpot met dikke bodem: breed genoeg zodat je makkelijk lucht in het mengsel kan kloppen.

Normaal doe je de sabayon direct in serveerglaasjes, omdat anders de eieren in de warme pot blijven garen zelfs als de pot van het vuur is.

Choco recept

 • 225 gram pure fondantchocolade (minstens 70% cacao)
 • 6 biologische eieren van losloopkippen
 • 200 ml volle melk of 200 ml espressokoffie
 • 300 gram griessuiker
 • 200 gram hoeveboter

Hoe choco maken

Lekker luchtig recept om zelf choco te maken met chocolade, eieren, koffie of melk, hoeveboter en suiker

 1. Breek de chocolade in kleine stukjes.
 2. Snijd de boter in stukjes en laat op kamertemperatuur zacht worden.
 3. Neem een brede kookpot met dikke bodem, voeg er de melk, suiker en eieren aan toe, zet op een laag vuurtje en klop schuimig op tot een dikke sabayon. Gebruik ofwel een elektrische mixer of een handgarde. In het laatste geval klop je in een 8, zodat je veel lucht in de sabayon klopt.
 4. Voeg er nu stukje per stukje de chocolade bij en laat telkens smelten onder voortdurend roeren.
 5. Voeg dan de boter toe en roer goed om totdat alle boter gesmolten is en je een homogene pasta hebt.
 6. Zet de choco een 4tal uur in de ijskast om terug op te laten stijven. Verbruik binnen de 3 weken en bewaar je zelfgemaakte choco steeds in de ijskast.