Calzone maken

Makkelijk pizza recept om calzone te maken met een lekkere, verse vulling van allerlei ingrediënten en een vers eitje.

Werk de gemalen kaas mooi tussen alle lagen van de vulling, zodat je een mooi samenhangende, smeuïge vulling krijgt. Als je de kaas alleen bovenop de vulling strooit, is het resultaat niet zo schitterend.

Breek het ei middenin de vulling en dek het toe met meer vulling, zodat het middenin de pizzavulling ingekapseld zit en als laatste de warmte krijgt. Breek je het ei bovenop de vulling, dan voelt het ei als eerste de warmte en heb je na het bakken in de oven gegarandeerd een hardgekookt ei.

Vermits je geen echte pizzaoven hebt, ga je er 1 imiteren als volgt: bak je de pizza eerst 10 minuten onderaan in de oven zodat alles mooi toeschroeit. Daarna verplaats je de plaat bovenaan in de oven en laat 2 tot 3 minuten verder afbakken.

Wat ik soms ook doe (Piet doet dat dus niet) is de opgevouwen pizza bovenaan in te borstelen met melk en te bestrooien met sesamzaadjes alvorens het geheel in de oven te steken.

Calzone recept voor 2 opgevouwen pizza’s

 • 420 gram bloem
 • 210 ml lauw water
 • 15 gram verse gist
 • 2 eetlepels olijfolie
 • een flinke snuif zout

Voor de vulling van 1 calzone:

 • tomatenpassata (8tal eetlepels)
 • stukjes rode paprika (¼ paprika)
 • stukjes hesp van 1 schel ham
 • blokjes tomaat (het vruchtvlees, niet de zaadjes! van 1 tomaat)
 • Italian mix (PH’s merk bevat basilicum, oregano, rozemarijn, oregano, peper, look, salie en tijm) of Provençaalse kruiden
 • enkele uienringen (¼ ui)
 • gemalen kaas
 • schijfjes champignons (60 gram)
 • drooggedepte schijfjes mozzarella (100 gram)
 • 1 ei van de biologische teelt

Hoe een lekkere pizza calzone maken in een gewone oven

Makkelijk recept om lekkere pizza calzone te maken met flink wat verse ingrediënten in de vulling

 1. Oven voorverwarmen op 250 graden.
 2. Weeg 420 gram bloem af in een grote kom.
 3. Maak het water lauw, doe er de verse gist in en roer met een handgarde tot er geen stukjes gist meer in het water te vinden zijn.
 4. Maak een kuiltje in het midden van de bloem en giet er het gistwater in.
 5. Schep ook 2 eetlepels olijfolie in het kuiltje en strooi het zout op de buitenste rand van de bloem, zo ver mogelijk weg van de gist.
 6. Meng de ingrediënten door elkaar in de kom.
 7. Haal het samenhangend mengsel uit de kom en begin te kneden op een werkvlak zodat het zetmeel van de bloem de olijfolie, de gist en het water kan opnemen. Kneden, kneden, kneden tot een mooi samenhangend elastisch deeg.
 8. Leg de deegbol in een kom, leg er plastiekfolie over en laat op een warme plaats rijzen. Piet Huysentruyt gebruikt hiervoor zijn oven die hij op 40 graden zet, en het rijzen duurt 20 minuten. Laat je het deeg op een koudere plaats rijzen, dan heb je meer tijd nodig om tot een gelijkaardig resultaat te komen.
 9. Als het deeg gegist is, snijd je het in 2 stukken voor 2 calzones en werk per stuk als volgt verder.
 10. Bol het deeg mooi op en rol met een deegrol uit. Gebruik flink wat kracht om een cirkel van ongeveer 30 cm te rollen die niet meer krimpt.
 11. Smeer de passata met een borstel over 1 helft uit, maar blijf wel een 3 tot 5tal centimeter van de rand.
 12. Leg daar je beleg over: stukjes rode paprika en stukjes hesp, geraspte kaas, stukjes champignons, stukjes mozzarella. Kruid tussen de lagen door met Provençaalse kruiden en strooi hier en daar gemalen kaas tussen.
 13. Maak nu een kuiltje in het midden van de vulling, breek daarin het ei en dam af met stukjes mozzarella en andere vulling.
 14. Plooi de andere helft van het deegvel over de vulling en vouw de rand stap voor stap dicht.
 15. Beboter en bebloem een bakplaat en leg er de pizza op.
 16. Bak de pizza op de bakplaat onderaan in een oven zonder hete luchtcirculatie van 250 graden voor 12 minuten. Zet de bakplaat dan bovenaan in de oven en laat de je calzone pizza een 2 tot 3 tal minuten verder bakken.