Brusselse wafels

Lekker genieten gelijk op de kermis van Brusselse wafels met gist volgens een makkelijk recept van Piet Huysentruyt.

Dit wafels recept wordt luchtig dankzij de gist die gebruikt wordt. Dankzij de gist moet je dus het eiwit niet extra gaan opkloppen maar maak je een snel en simpel wafelbeslag door alle ingrediënten door elkaar te kloppen tot een glad beslag.

Piet is een chef met een sterke arm en gebruikt daarom een handgarde. Niets belet u om het uzelf wat makkelijker te maken en te werken met een elektrische mixer op lage snelheid met kloppers of een keukenrobot te gebruiken.

Overheerlijk dankzij verse zaadjes van vanillestokjes.

Merk op dat Piet zijn wafelijzer nooit invet: hij vermeldt echter niet of hij een Tefal wafelijzer of een ouderwets "grootmoeder’s" wafelijzer gebruikt.

Brusselse wafels met gist recept

Voor het basisbeslag:

 • ½ liter volle melk
 • ½ kilogram tarwebloem
 • 5 grote biologisch geteelde eieren

Voor de gisting:

 • 25 gram verse gist
 • 350 ml handlauw water

Voor het uiteindelijke wafelbeslag:

 • 300 gram gesmolten hoeveboter
 • zaadjes van 2 vanillepeulen
 • 10 gram griessuiker
 • 1 snuifje zout

Hoe Brusselse wafels maken

Net gebakken Brusselse wafels met poedersuiker geserveerd

 1. Neem een grote kom, zeef er de bloem in, maak een kuiltje in het midden waarin je de eieren breekt en de melk giet alvorens het geheel met een garde tot een glad beslag te kloppen.
 2. Zorg dat je water lauw is zonder je er jezelf aan verbrand als je er je vinger in steekt, brokkel er de verse gist in en roer om tot de gist is opgelost alvorens goed onder het beslag te mengen.
 3. Smelt dan de hoeveboter in een sauspanntje en giet na het smelten direct bij het beslag (zorg ervoor dat je de boter niet begint op te warmen). Voeg tevens de suiker, het zout en de vanillezaadjes toe en klopt het geheel tot een glad wafelbeslag.
 4. Dek de kom af met een vochtige vaatdoek en laat het deeg goed rijzen: idealiter in een oven van 45°C (zonder circulerende lucht uiteraard) gedurende 20 minuten tot een half uur. Kan je je oven niet op 45 graden zetten, of heb je geen oven, laat het deeg dan rusten op een tochtvrije, warme plaats tot het in volume is verdubbeld.
 5. Zet je wafelijzer aan en laat het goed heet worden.
 6. Giet het wafelbeslag in het wafelijzer, doe het ijzer dicht en draai het na een halve minuut om.
 7. Wacht nu tot er geen damp meer verschijnt uit het ijzer en je Brusselse wafel is klaar.