Bloedworst bakken

Hoe laat je worsten nooit openbarsten? Makkelijke tips om bloedworst te bakken met appel in boter in een anti-kleeflaagpan. Dit recept geldt ook voor witte pensen.

Alhoewel je in SOS Piet geleerd hebt dat je vlees in een kleeflaagpan moet bakken (om de pan daarna te blussen en met de jus een sausje te maken), moet je hier een uitzondering maken. Het velletje van de bloedworst kan aan de kleefpan kleven, waardoor je de worst kapot kan maken (het vel zal breken) als je hem wil omdraaien.

Gebruik steeds boter om bloedworsten te bakken: als boter te heet wordt, zie je ze verkleuren en weet je dat de pan te heet staat. Als margarine te heet wordt voor de worst, zie je dit echter niet aan de kleur van de vetstof. Het vel zal echte in contact komen met de veel te hete margarine en zal springen.

Zorg er steeds voor dat je pan vol pensen ligt: heb je te weinig pensen in je pan, dan gaat de boter die niet in contact komt met de pensen alsnog verbranden. Het vel van de pensen komt in contact met de te hete boter en heeft weer kans om te barsten.

Ikzelf zorg er steeds voor dat de ganse bodem van de pan bedekt is met schijfjes appel waar er geen pensen liggen. Zo kan er geen boter aanbranden.

Het is de bedoeling dat je het velletje van de worst tot een korstje bakt: een korstje kan niet meer barsten, een niet gebakken velletje kan wel barsten.

Prik ook nooit in een worst: je worst zal immers barsten waar je de prikken maakt.

Bloedworst met appel recept

  • 1 anti-kleeflaagpan waar de zwarte pensen net in passen
  • 1 klontje hoeveboter
  • 4 zwarte pensen
  • 1 appel
  • naar smaak donkerbruine suiker

Hoe bloedworsten bakken met appel

Bloedworst bakken in een anti-kleeflaagpan met appels in echte boter

  1. Laat boter smelten in een Tefalpan op een laag vuurtje.
  2. Leg de pan vol zwarte pensen en luister: de pan moet zeer zachtjes knetteren zodat het velletje langzaam maar zeker krokant kan bakken.
  3. Draai ze na een 5tal minuten om en laat aan de andere kant bakken tot je ook daar een korstje hebt.
  4. Je kan er enkele schijfjes appel naast laten bekken met wat bruine suiker erover gestrooid.
  5. Als de worst langs de punten naar buiten komt. is dit een extra aanwijzing dat de bloedworst goed gebakken is.