Biscuitdeeg

Makkelijk basis recept om biscuitdeeg te maken en een zeer luchtige biscuit te bakken die perfect opkomt en achteraf niet inzakt.

Om een luchtige biscuit te maken moet je er logischerwijze veel lucht in kloppen en gebruik je zelfrijzende bloem. Lucht breng je in een beslag met een elektrische mixer met kloppers en niet met een staafmixer. Een staafmixer doet het volume verdubbelen, met kloppers vervijfvoudig je het volume.

De eieren met de suiker zijn perfect opgeklopt wanneer de kloppers ringen in je pasta achterlaten en je een vast eierbeslag hebt. Lees hier verder voor een biscuit recept zonder suiker maar met stevia: met een knipoog naar het biscuit recept uit Ons Bakboek van het KVLV, waar de eieren au bain marie worden opgeklopt om zo wat te garen en het schuim beter omhoog te houden. Ook worden daar wat extra eiwitten apart stijfgeklopt en mee in het beslag gespateld.

Van zodra de eieren wit zijn geklopt, gebruik je geen kloppers meer, ook geen handgarde maar wel een houten lepel of een spatel om de bloem voorzichtig door het beslag te spatelen (beweeg de spatel van onder naar boven). Hoe meer je roert, hoe meer lucht uit het deeg verdwijnt.

Vet de zijkanten van de biscuitvorm in van onder naar boven, zodat je het deeg tijdens het rijzen niet tegenhoudt.

Gebruik een hete lucht oven of een gewone oven met warmte van boven en van onder.

Biscuitdeeg recept

  • 5 biologische eieren
  • 200 gram witte suiker
  • 180 gram zelfrijzende bloem
  • boter en bloem om de ronde springvorm in te vetten

Hoe biscuit maken

Stap voor stap recept om luchtige biscuitdeeg te maken

  1. Verwarm uw oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Neem een grote kom, breek hierin de 5 eieren en voeg de suiker toe.
  3. Neem een elektrische mixer met kloppers en klop volle bak een 10 tal minuten tot alle suiker is opgelost en je een roomachtige textuur krijgt.
  4. Zeef er dan in 1 keer de zelfrijzende bloem over en meng met een spatel of houten lepel voorzichtig door elkaar. Beweeg van onder naar boven tot je (op de bodem) geen bloem meer ziet.
  5. Beboter en bebloem een springvorm, stort het biscuitdeeg mooi in de bakvorm en laat een 3 kwartier op 180 graden bakken.
  6. Prik met een naald in het deeg: als er nog rauw ei aan hangt, bak je verder, zoniet is je biscuit klaar.