Banketbakkersroom recept

Makkelijk basis recept om banketbakkersroom te maken van 1 liter melk met 8 eierdooiers: laat de dooiers nooit koken zodat de vanillesaus nooit kan schiften.

Hoe meer eieren je toevoegt, hoe meer vet in je room en hoe makkelijker het geheel gaat schiften. De ideale verhouding is 8 eierdooiers op 1 liter volle melk.

Giet de wit geklopte dooiers niet in de kokende melk, want dan gaan de dooiers onmiddellijk schiften.

Wat echter nog belangrijker is, is de eierdooiers na het mengen met de melk niet nogmaals op te koken! De bindkracht van eierdooiers werkt bij een temperatuur van een 80tal graden, koken doet de bindkracht verminderen.

Vaneren van de eierdooiers op een laag vuurtje zodat de banketbakkersroom kan indikkenDeze kookterm noemt "vaneren" of "het langzaam garen van de dooiers om een saus te binden": de eierdooiers met de melk op een zeer zacht vuurtje met een spatel of houten lepel blijven roeren tot het schuim van de mengeling verdwijnt en de saus indikt zodat een streep op een lepel saus getrokken niet direct verdwijnt. reken op meer dan 5 minuten roeren.

Banketbakkersroom ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 1 vanillestokje, zowel de zaadjes en de peulen
  • 8 eierdooiers van biologisch gewonnen eieren
  • 200 gram kristalsuiker

Hoe banketbakkersroom maken

Stap voor stap recept om banktebakkersroom te maken met melk, venillestokje, suiker en eierdooiers.

  1. Breng 1 liter melk aan de kook met zaadjes en de peulen van een vanillestokje. Roer zo nu en dan om zodat de melk niet aanbrandt.
  2. Breek 8 eierdooiers in een mengkom, voeg 200 gram griessuiker toe en "klop wit": doe dit best met een elektrische klopper tenzij je je armspieren wil oefenen, tot er geen suikerkorrels meer in de eierdooiers te vinden zijn.
  3. Als de melk gekookt heeft, zet je ze van het vuur.
  4. Giet dan heel traagjes en voorzichtig de hete melk bij de witgeklopte eierdooiers onder voortdurend flink roeren met een handgarde zodanig dat de eierdooiers niet kunnen schiften. Blijven roeren tot de laatste druppel melk met de eierdooiers is vermengd.
  5. Giet dan het mengsel terug in de kookpunt, zet op een uiterst zacht vuur en blijf roeren tot de vanillesaus indikt: vooral niet aan de kook brengen!
  6. Als de banketbakkersroom dik genoeg is, zet je de pot van het vuur op een rooster en roer je zo nu en dan om zodat de warmte uit de room verdwijnt en er geen vel op komt. Giet indien gewenst onmiddellijk door een zeef zodat je de zaadjes, gestremde dooierstukjes en de vanillestok kan scheiden uit de vanillesaus.