Appeltaart met bladerdeeg

Zowel krokant van onder als krokant van boven: uiterst eenvoudig appeltaart recept zonder taartvorm met bodem van bladerdeeg en top van crumbledeeg.

Voor de diabetes mensen zoals Piet, vervangt hij de bovenste laag crumbledeeg met wat amandelpoeder en stevia zoetstof.

Een crumbledeeg moet het hebben van de juiste verhouding om kruimels te maken: 150 gram bloem, 150 gram suiker en 100 gram, foutieve verhoudingen met meer boter en te lang kneden kunnen leiden tot een deegbal in plaats van kruimels.

Ikzelf gebruik voor kruimeldeeg steeds basterdsuiker of poedersuiker, voor crumbledeeg kan je terecht gewone kristalsuiker gebruiken.

Echte boter gaat veel beter het zetmeel van de bloem opnemen en gaat zich veel beter mengen met de suiker dan margarine.

Gebruik voor de bodem van een fruittaart geen kruimeldeeg: als kruimeldeeg bakt, worden het kruimels die de vloeistof uit het fruit gaan opslorpen. Bladerdeeg is gemaakt van lagen bloem en boter en zal veel minder vocht opslorpen dan de kruimels in het kruimeldeeg. Leg het bladerdeeg gewoon op een bakplaat zodat de warmte tegelijk in de appels als in het deeg komt. Doe je het deeg in een taartvorm, dan zullen de appels sneller warm zijn dan het deeg en zal het vocht dat uit de appels kookt alsnog in het nog niet gebakken deeg kunnen dringen.

De appels hoef je ook niet te schillen, appelschijfjes met schil verliezen minder vocht dan stukjes zonder schil.

Appeltaart recept met bladerdeeg en crumbledeeg

 • 100 gram hoeveboter
 • 150 gram bloem
 • 150 gram witte kristalsuiker
 • een drietal appelen (bijvoorbeeld Jonagolden)
 • 1 vel bladerdeeg

Hoe appeltaart met bladerdeeg maken

Appeltaart met bladerdeeg bodem en crumbledeeg top, zonder taartvorm toch mooi, hoog afgebakken

 1. Oven voorverwarmen op 200 graden.
 2. Neem een grote kom en doe hierin de boter in stukjes. Voeg de suiker en de bloem toe.
 3. Meng de boter met je vingertoppen doorheen de bloem en de suiker totdat je een kom vol kruimels hebt. Het deeg dus niet kneden met de hand, wel mengen met je vingertoppen.
 4. Leg een vel bladerdeeg op boter[papier op een bakplaat. Prik er al kloppend met een vork in (overal behalve de rand), zodat het midden van het bladerdeeg de appels niet gaat omhoog duwen.
 5. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze in halve maantjes.
 6. Schik de appelschijfjes mooi op elkaar in het rond (blijf een 2tal centimeter van de rand van het vel bladerdeeg) in 1 laag.
 7. Strooi dan het crumbledeeg over de appels.
 8. Laat een 20 tot 30 tal minuten bakken in de oven: ga na 20 minuten kijken: als het bladerdeegaan de zijkant goed is omhoog gekomen en krokant gebakken is, is de appeltaart klaar.