Amandelcake

Stap voor stap recept met foto’s en tips: het makkelijkste amandelcake recept is nog steeds de lekker smeuïge vier vierde amandelcake uit SOS Piet.

Smelt de boter zodat deze zo goed mogelijk mengt in het beslag, waardoor de smeuïgheid van de cake toeneemt.

Piet wijkt niet af van de traditionele vier vierde (quatre quart) cake, die volgens Piet nog steeds de meest smeuïge van alle caken is. Of anders gezegd: een winnend recept nooit wijzigen en zoals altijd in de patisserie: alles exact afwegen.

Voeg na het luchtig kloppen van de eieren eerst de gesmolten boter toe. Zou je de boter op het laatst toevoegen, dan gaat het ganse beslag in elkaar zakken.

Voor de extra luchtigheid voegt Piet bicarbonaat toe: van zodra bicarbonaat de hitte van de oven voelt, gaat het opstijgen.

Roer eerst de bloem, amandelpoeder en bicarbonaat door elkaar en voeg het in 1 keer toe aan het beslag. Moest je eerst de bloem, dan het amandelpoeder en dan het bicarbonaat toevoegen, ga je 3 keer meer roeren. Hoe meer je roert, hoe meer lucht uit het beslag verdwijnt.

Voor een blinkende, niet gekristalliseerde chocolade, smelt je hem best in een warmwater bad, of op een zeer zacht vuurtje in een potje met dikke bodem onder voortdurend roeren. In de microgolfoven ga je de chocolade van binnenuit verwarmen en zal de chocolade kristalliseren, al zal je dat met het blote oog niet zien, maar je zal de korreligheid wel voelen op je tong. In dit recept voegt Piet room toe, dus kan je zonder teveel problemen de chocolade smelten in de room in een potje op een zacht vuur. Vermits de chocolade op de bodem zal liggen, moet je voortdurend blijven roeren, anders brand de chocolade aan.

Voor een mooie, smeuïge, plakkerige glazuur voegt Piet glucose toe aan het chocolademengsel. Voor een extra blinkende glazuur voegt Piet hoeveboter toe.

Amandelcake recept

De verhoudingen van de traditionele vier vierde cake zijn 250 gram elks: boter, bloem, suiker en eieren (grote eieren dus!).

Amandelpoeder gaat echter meer vocht (vet en water) opslorpen in vergelijking met bloem, vandaar dat Piet 1 extra ei toevoegt.

Voor de cake:

 • 5 biologisch geteelde eieren
 • ¼ kilogram griessuiker
 • ¼ kilogram volledig gesmolten boter
 • ¼ kilogram tarwebloem
 • 100 gram amandelpoeder
 • 1 eetlepel natriumbicarbonaat
 • ½ theelepel amandelessence

Voor het chocoladeglazuur:

 • 150 gram fondant chocolade
 • 150 ml room
 • 50 gram geraffineerde witte suiker
 • 50 gram vloeibare glucose
 • 50 gram hoeveboter

Hoe amandelcake maken

Stap vor stap recept om amandelcake te maken

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden. Kluts de 5 eieren in een grote kom. Strooi er al de suiker bij en
 2. klop met een mixer met kloppers "wit", tot alle suiker is opgelost (je hoort of voelt dan geen suiker meer over de bodem van de kom schuren) en er flink wat lucht in het beslag geklopt is (het volume is dus flink vergroot!).
 3. Roer dan met een handgarde de gesmolten boter door het luchtige eiermengsel.
 4. Roer de bloem met het amandelpoeder en het natriumbicarbonaat door elkaar en
 5. voeg het dan in 1 keer toe aan het beslag. Voeg ook het amandelessence toe en roer het beslag met de handgarde door elkaar: roer niet te lang, want hoe meer je roert, hoe meer het beslag zakt en zijn luchtigheid verliest.
 6. Beboter en bebloem een cakevorm en
 7. vul voor 3/4de met het cakebeslag.
 8. Bak de amandelcake voor een 40tal minuten op 180 graden. Steek na 40 minuten met een prikker in het midden van de cake: als de prikker er droog uitkomt, dan is de cake genoeg gebakken.
 9. Snijd met een mesje mooi rond de rand van de vorm, zodat je zeker bent dat de cake niet aan de wand plakt, en
 10. draai de vorm om op een bord zodat de cake eruit valt.
 11. Smelt ondertussen de in stukken gebroken chocolade in een klein potje met dikke bodem waar je eerst de room hebt in afgemeten. Zet dan pas het vuur op, maar houd het zo klein mogelijk. Laat de chocolade onder voortdurend roeren smelten.
 12. Voeg dan de geraffineerde suiker en de glucose toe en roer goed om.
 13. Neem het pannetje van het vuur en roer er de hoeveboter door.
 14. Laat de amandelcake afkoelen alvorens er het chocoladeglazuur over te gieten,
 15. totdat de ganse cake met een laag chocolade bedekt is..