Abrikozentaart

Zeer makkelijk, goedkoop maar toch heel lekker abrikozentaart recept met abrikozen uit blik en een pudding op basis van een pakje vanillepudding.

Voor mooi, droog, krokant deeg, voeg je 2 eierdooiers toe in plaats van waar een taartdeeg 1 volledig ei vraagt.

Kneed het deeg tot het mooi aan elkaar hangt en je er een bol mee kan vormen. Langer kneden is niet nodig.

Deeg uitrollen doe je door met een deegrol over het deeg te rollen… Klinkt logisch, maar je gaat dus niet met je volle gewicht op de deegrol duwen.

De vulling houdt het midden tussen een koude frangipanevulling (met amandelpoeder) en een banketbakkersroom met veel eieren: een snelle pudding op basis van melk met puddingpoeder en zelf gemixte pulp van abrikozen.

Ikzelf verkies volle melk: deze melk brandt wel sneller aan dan magere melk (doordat in magere melk minder vet naar de bodem gaat zakken), dus tijdens het opkoken van de melk en het maken van de pudding: flink roeren en blijven roeren is de boodschap.

Abrikozentaart recept

Voor het zanddeeg:

 • ¼ kilogram gewone bloem
 • 65 gram griessuiker
 • 150 zachte hoeveboter
 • 2 eigelen van biologische eieren
 • boterpapier
 • steunvulling (droge kikkererwten, bakbonen, spliterwten of echte bakparels uit de kookwinkel)

Voor de taartvullling:

 • ¼ kilogram uitgelekte abrikozen uit blik voor de pulp die je met de melk tot pudding gaat koken
 • de rest halve abrikozen uit hetzelfde, grote abrikozenblik voor op de vulling, tot de taart vol ligt
 • ½ liter melk
 • 1 pakje vanillepudding (lees op de verpakking: je hebt zoveel puddingpoeder nodig om pudding te maken met 750 ml melk)
 • 75 gram suiker
 • 70 gram amandelpoeder

Voor de afwerking:

 • indien gewenst: amandelschilfers (sinds Piet diabetes 2 patient is, heeft hij de smaak van amandelen wel te pakken in zijn bakrecepten, we kijken trouwens nog steeds vol belangstelling uit naar zijn nieuwe recepten voor diabeten en zijn nieuw gezondheidsprogramma.)
 • abrikozengelei

Hoe abrikozentaart maken met blind gebakken zanddeeg

Lekkere, makkelijke en goedkope abrikozentaart met abrikozen uit blik en snelle banketbakkersroom met een pakje vanillepudding

 1. Neem een kom, doe er de 250 gram gezeefde bloem, 65 gram griessuiker, 150 gram hoeveboter en de 2 eierdooiers in en kneed met de hand tot je een deegbol kan vormen.
 2. Wikkel de deegbol in plastiekfolie en laat rusten in de ijskast voor 1 uur.
 3. Maak ondertussen de vulling voor de taart: pureer 250 gram abrikozen in een blender.
 4. Doe het merendeel van de melk in een sauspotje, doe er de abrikozenpulp bij en de 75 gram suiker, roer goed om en breng al roerend aan de kook. Zorg dat de melk niet aanbrand op de bodem.
 5. Roer de rest van de melk door het puddingpoeder en voeg dit mengsel toe aan het sauspotje als de melk begint te koken.
 6. Blijf roeren en roer er ook het amandelpoeder bij: blijf roeren, laat even goed koken en wacht tot de pudding goed dik aan het blubberen is alvorens van het vuur te nemen.
 7. Neem een Tefalbakvorm of beboter en bebloem een gewone taartvorm.
 8. Rol na 1 uurtje rusten het deeg uit op een bebloemd werkvlak.
 9. Zet alvast eerst de oven op 180 graden zodat deze kan voorverwarmen.
 10. Rol het deeg over de deegrol, neem het op en rol terug uit over de taartvorm. Druk het deeg goed vast op de bodem en tegen de zijkant. Rol dan met de deegrol over de taartvorm zodat al het deeg dat buiten over de vorm hangt, afbreekt.
 11. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart.
 12. Leg een vel bakpapier over het deeg en vul met droge bonen.
 13. Bak de lege taartvorm blind voor een 10tal minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden, tot het deeg droog is maar nog niet gaar. Lees hier verder wat de voordelen zijn van taarten eerst leeg voor te bakken of blind te bakken.
 14. Vul de taartbodem met de puddingvulling, duw er halve abrikozen in (met de snedekant in de pudding gedrukt), strooi er nog wat amandelschilfers over en bak de taart een 20 tot 25tal minuten verder in de oven, nog steeds op 180 graden. Ikzelf leg de abrikozen met de snede naar boven, zodat je ook pudding in de abrikozen kan gieten en de ganse taart ietwat vlakker is bovenaan.
 15. Warm wat abrikozengelei op in een sauspotje en strijk met een borstel over de gebakken abrikozentaart voor een mooie, glanzende taart.