Aardbeientaart

Lekker makkelijk aardbeientaart recept: een vel deeg droogbakken en vullen met pudding en verse aardbeien op een dun laagje chocolade.

Vermits je een droog deeg als bodem wil bakken, zet je de temperatuur van de oven niet te hoog, zodat je het water voldoende tijd geeft om uit het deeg te verdampen zonder dan ondertussen de taart aanbrandt.

Prik het ganse taartbodemdeeg in met gaatjes, zodat de bodem niet te fel gaat opkomen. Vul de taartbodem indien gewenst met droge bonen of gedroogde erwten, zodat het gewicht van de bonen de taartbodem moeilijker laat opkomen en de zijkanten niet gaan invallen.

Om het deeg krokant te houden als je de banketbakkersroom toevoegt, strijk je eerst een laagje gesmolten chocolade bovenop de gebakken taartbodem. De afgekoelde chocolade zal ervoor zorgen dat het vocht van de pudding niet in het deeg kan dringen (vooral een goed idee als je kruimeldeeg gebruikt).

Laat de melk eerst koken en voeg dan bij het eier-maïzena mengsel, zodat de hitte van de melk de maïzena doet binden. Gebruik een sauspan met volume groot genoeg om zowel de melk als de opgeklopte eieren te bevatten.

Laat de pudding volledig afkoelen alvorens er de taartbodem mee te vullen.

Aardbeientaart recept

 • 1 vel kruimeldeeg of bladerdeeg op boterpapier
 • 1 taartvorm
 • 600 ml volle melk
 • zaadjes en peulen van 1 vanillestokje
 • 5 dooiers van biologische eieren
 • 100 gram griessuiker
 • 50 gram maïzena
 • enkele eetlepels gesmolten fondant chocolade
 • verse aardbeien
 • poedersuiker voor de garnering

Hoe aardbeientaart maken met banketbakkersroom

Lekkere aardbeientaart op een laagje banketbakkersroom op een drooggebakken taartbodem

 1. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 2. Bedek een taartvorm met deeg: prik gaatjes in de bodem en bak droog (een half uurtje voor kruimeldeeg, een 20tal minuten voor bladerdeeg) in de voorverwarmde oven op 180 graden.
 3. Doe de melk in een grote sauspan met de vanillezaadjes en het vanillestokje en breng aan de kook.
 4. Neem een kom, breek er de eierdooiers in, voeg de suiker toe en klop mooi tot een luchtige, gebonden massa met de kloppers op volle kracht tot alle suiker is opgelost.
 5. Voeg er dan de maïzena aan toe en roer met de handgarde door elkaar tot alle klontertjes verdwenen zijn.
 6. Giet dan onder voortdurend roeren met de handgarde de kokende melk bij het eiermengsel.
 7. Giet het eier-melk-mengsel terug in de sauspan, zet op het vuur en breng snel terug aan de kook onder voortdurend roeren zodat de pudding geen kans krijgt om aan de bodem van de pan te kleven en het ei niet gaat schiften: blijf roeren tot je een dikke pudding (banketbakkersroom) hebt. Laat afkoelen.
 8. Haal de taartbodem pas uit de oven als deze mooi, krokant droog gebakken is en laat afkoelen.
 9. Smelt wat chocolade en strijk een laagje over de bodem van de taart.
 10. Als de pudding afgekoeld is, schep je deze in de taartvorm en strijk zo goed en zo kwaad als dat gaat uit bovenop de chocoladelaag.
 11. Snijd de aardbeien in de helft en leg ze met de gesneden kant op de pudding. Maak aardbeiringen vetrekkend aan de rand van de taart.
 12. Garneer de aardbeientaart door er wat poedersuiker over te strooien.