Aardappelen in de oven

Makkelijk recept om aardappelen lekker te koken in hun eigen vocht in de oven onder een naar eigen smaak gekruide zoutkorst.

Je kan deze aardappelen op voorhand klaarmaken en voor het serveren terug opwarmen of doormidden snijden en bakken in wat boter met look en rozemarijn.

De appelen nooit schillen alvorens met een zoutlaag te bedekken: het zout gaat al het water uit de geschilde aardappels trekken. Meng net genoeg eiwit onder het zout totdat het goed samenhangt. b>Ikzelf klop de eiwitten eerst schuimig op, zodat het makkelijker mengt met het zout:

Eiwitten tot schuim geklopt

Gebruik mooie, nieuwe, vastkokende aardappelen in de schil zoals de aardappelrassen Charlotte of Nicola. Kies ongeveer even grootte aardappelen zodat ze allen ongeveer op dezelfde moment gaar zullen zijn.

Kruiden toevoegen aan het zout doe je naar smaak: wat je maar wil en hoeveel je maar wil: verse of gedroogde kruiden, hoe meer kruiden, hoe beter.

Om de zoutkorst te binden gebruik je eieren: van zodra de eieren in de oven gaan, wordt de korst direct hard. Aardappels die niet onder de zoutkorst liggen zullen verrimpelen, gebruik dus genoeg zout.

Je kan ook vis, stukken kip of een ganse kip in een zoutkorst garen in de oven. "Salted chicken" is een specialiteit waar vooral het stadje Ipoh in Maleisië befaamd voor is. In plaats van een oven wordt de kip gegaard in een ovenkorst in een wok:

Kip koken in een hete work onder een zoutkorst in een als dusdanig geimproviseerde oven.

Aardappelen in de oven recept

 • 1 laag aardappelen (6 tot 8 naargelang de grootte van de aardappels en de ovenschotel)
 • 1200 tot 1500 gram grof zeezout
 • 1 ei van de biologische teelt
 • 2 eiwitten van eieren van de biologische teelt

Kruiden:

 • blaadjes van enkele twijgjes rozemarijn
 • blaadjes van flink wat takjes tijm
 • wat geraspte schil van een onbespoten citroen
 • venkelzaadjes (bijvoorbeeld 1 eetlepel)
 • flink wat (1 eetlepel) gedroogde lookkruiden

Hoe aardappelen in de oven koken

Aardappel koken in de oven onder een lekker gekruide zoutkorst

 1. Aardappelen niet schillen. Was de schil van de aardappelen, dep droog en laat volledig drogen alvorens verder te werken.
 2. Oven voorverwarmen op 180 graden.
 3. Neem een grote kom en meng hierin het zout met de kruiden goed om. Voeg dan 1 ei en 2 eiwitten toe en zorg ervoor dat het zout en de eieren volledig gemengd zijn.
 4. Neem een vuurvaste ovenschotel.
 5. Schep er een laag zout in.
 6. Leg er 1 laag aardappelen in van ongeveer dezelfde grootte.
 7. Dek volledig af met de rest van het zout en druk goed aan.
 8. Laat 45 tot 60 minuten garen in de oven op 180 graden.