Aalterse vlaai

2 recepten om Aalsterse vlaai te maken uit SOS Piet en uit Ons Kookboek: lekker makkelijk zonder mixer of zonder keukenrobot.

In Aalst en omstreken worden er door de bakkers en huismoeders flink wat taarten gebakken volgens eigen recept. Op een schilderij van Breugel prijkten vlaaien in overvloed op de daken van de huizen van Aalst. Het stadsbestuur heeft dan ook een aanvraag gedaan om de Aalsterse Vlaai als typisch Vlaams streekproduct te erkennen.

Oude recepten vermelden folie en kandijsiroop als ingrediënten. Wijlen Louis Paul Boon (journalist en auteur, geboren in Aalst) vermeld de naar kaneel smakende Gentse mastellen (een soort van ronde sandwich die in het midden ingeduwd is) als ingredient.

Aalsterse Vlaai uit Ons Kookboek

  1. Smelt 45 suikerklontjes in 1 liter kokende melk. Rasp er dan 7 mastellen in.
  2. Klop ondertussen 2 eieren luchtig met een koffielepel kaneel en een snuifje foelie. Voeg dit bij de melk alsook 450 gram siroop van kandijsuiker.
  3. Giet het mengsel in een vuurvaste schotel en bak een 2tal uren op 170 graden

Aalterse vlaai van Piet Huysentruyt

Aalterse Vlaai uit SOS Piet

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Verkruimel 350 gram peperkoek en 350 gram speculoos in een kookpot waaraan je 50 gram bruine suiker en 1 liter melk aan toevoegt.
  3. Laat alles weken alvorens met een garde door elkaar te roeren en te verwarmen op een middelhoog vuur. Roer verder tot het geheel begint te binden.
  4. In een andere kom breek je 1 ei, 1 eierdooier, een scheutje melk en 2 soeplepels maïzena en roer tot een papje.
  5. Roer het eierpapje door het melkmengsel en meng goed door elkaar.
  6. Giet alles in een ronde ovenschotel en versier bovenaan met wat kandijsiroop.
  7. Laat de vlaai een 3 kwartier bakken in de oven.